22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Danemarca introduce şi femeile în serviciul militar obligatoriu
Danemarca introduce şi femeile în serviciul militar obligatoriu

Guvernul Danemarcei a anunţat miercuri, 13 martie 2024, un plan de consolidare a apărării naţionale, creşterea cheltuielilor militare şi extinderea serviciului militar obligatoriu, recrutând femei, scrie La Razon.
Anterior, femeile din Danemarca aveau opţiunea de a participa voluntar la serviciul militar. Cu toate acestea, noul plan are în vedere ca acesta să fie obligatoriu pentru ambele sexe, cu scopul de a recruta anual circa 5.000 de tineri, după cum au explicat autorităţile.
Serviciul militar, care anterior avea o durată de patru luni, va fi extins acum la unsprezece luni. Primele cinci luni vor consta într-un curs general, urmate de şase luni în care participanţii se vor alătura unei unităţi a Forţelor Armate.
Planul include şi o creştere semnificativă a cheltuielilor militare. În următorii cinci ani este aşteptată o creştere de peste 40 de miliarde de euro, care vizează consolidarea apărării naţionale, mai ales în contextul situaţiei din Ucraina.
Prim-ministrul, Mette Frederiksen, a subliniat că o mai mare includere a femeilor în forţele armate va contribui la o apărare mai modernă şi mai diversă.
De asemenea, s-a subliniat importanţa întăririi capacităţii defensive, cu un accent deosebit pe achiziţia de sisteme de apărare aeriană şi consolidarea capacităţii antisubmarine.
Reformele propuse de Executivul danez sunt supuse aprobării şi se aşteaptă să intre în vigoare în 2026, informează Rador.


Articole înrudite