18 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Foarte curând, arsenalul chimic al Siriei urmează să fie transportat în afara ţării pentru a fi distrus, după cum a decis Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice de la Haga. Consiliul executiv al organizaţiei, format din 41 de membri, a stabilit desfăşurătorul pe baza căruia va avea loc operaţiunea de nimicire a armelor chimice siriene. Conform planului, toate substanţele chimice cu ajutorul cărora pot fi fabricate arme chimice urmează să fie scoase din Siria până la data de 5 ianuarie 2014. Materialele chimice extrem de periculoase, precum gazul sarin vor părăsi Siria mai devreme, respectiv până la sfârşitul anului acestuia. În context, Siria a anunţat că, până la 15 martie 2014, va distruge tot arsenalul.
Albania respinge ideea SUA
Este, încă, neclar unde vor fi distruse cele 100 de tone de armament chimic sirian. Iniţial, Statele Unite au încercat să convingă Albania să permită distrugerea armelor pe teritoriul său, însă guvernul de la Tirana refuză acest lucru. "Albaniei îi este imposibil să participe la această operaţiune. Ne lipsesc mijloacele necesare", a declarat premierul albanez, Edi Rama, într-un interviu televizat. Reacţia prim-ministrului albanez survine în contextul amplelor proteste de stradă generate de cererea americanilor. Artişti cunoscuţi, precum şi mai mulţi episcopi catolici s-au raliat demonstranţilor. De altfel, în contextul manifestaţiilor de la Tirana, opoziţia albaneză a solicitat organizarea unui referendum.
Vehicularea Albaniei ca loc de distrugere a armelor chimice siriene nu este întâmplătoare. În 2007, Tirana a distrus propriul arsenal de armament chimic, de care a dispus fosta conducere comunistă a ţării.
Nicio alternativă
Statele Unite nu au găsit, deocamdată, o alternativă. Directorul general al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, Ahmet Ümzücü, încearcă ajungerea la o înţelegere cu autorităţile de la Olso, care au semnalizat intenţia de a susţine transportarea armelor în afara graniţelor siriene, nu însă şi distrugerea acestora în Norvegia. "Următoarea etapă va fi şi cea mai dificilă" a declarat Ümzücü.
La Haga, Sigrid Kaag, însărcinatul ONU pentru operaţiunea din Siria, a avertizat că operaţiunea este una extrem de periculoasă, dat fiind că această ţară se află în plin război. De altfel, delegaţiile ONU şi OIAC ţin permanent legătura cu guvernul sirian şi cu reprezentanţii forţelor rebele înarmate.
Iniţiativa de distrugere a armelor chimice siriene a apărut în contextul atentatului cu gaz sarin petrecut în luna august în apropiere de capitala Damasc. Administraţia americană l-a acuzat pe preşedintele sirian, Baschar Al-Assad, că ar fi ordonat atacul şi a ameninţat Siria cu o intervenţie militară. În lipsa unor dovezi concludente care să-l incrimineze pe Assad, Rusia a respins permanent o intervenţie în Siria. Kremlinul a declarat, nu o dată, că atacul ar fi putut la fel de bine să fie instrumentat de rebeli.
Compromisul ruso-american prevede distrugerea arsenalului chimic sirian până la mijlocul anului 2014, sub directa supraveghere a OIAC. Conform acestei organizaţii, Siria a distrus, deja, 60 la sută din arsenalul de bombe şi alte materiale explozibile.


Articole înrudite