12 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O nouă specie de şarpe descoperită în Peru, denumită după Harrison Ford
O nouă specie de şarpe descoperită în Peru, denumită după Harrison Ford

O nouă specie de şarpe, descoperită în Peru, a fost denumită după actorul american Harrison Ford, relatează DPA/PA Media.

Reptila a primit denumirea ştiinţifică Tachymenoides harrisonfordi, un omagiu adus actorului veteran Harrison Ford, implicat şi în domeniul protecţiei mediului înconjurător.

Harrison Ford este bine cunoscut pentru interpretarea lui Han Solo în "Războiul Stelelor" şi a arheologului Indiana Jones, personaj care urăşte şerpii.

Actorul, care este vicepreşedinte al organizaţiei de mediu Conservation International, a declarat: "Şarpele are ochi în care te poţi îneca şi îşi petrece cea mai mare parte a zilei la soare, lângă o băltoacă cu apă murdară - probabil că am fi fost prieteni la începutul anilor '60".

"Cu toată seriozitatea, această descoperire te face să simţi smerenie. Este o aducere aminte a faptului că mai sunt atât de multe de aflat despre lumea noastră sălbatică - şi că oamenii sunt o mică parte dintr-o biosferă imposibil de vastă", a adăugat el.

"Pe această planetă, toate destinele sunt întrepătrunse, şi chiar în acest moment un milion de specii sunt în pragul pieirii. Avem un mandat existenţial de a repara relaţia noastră nefuncţională cu natura şi de a proteja locurile care susţin viaţa", a mai transmis actorul pentru Conservation International.

Ford, care spre deosebire de Indiana Jones ar fi un admirator al şerpilor, are de asemenea un păianjen denumit după el - Calponia harrisonfordi - şi o specie de furnică - Pheidole harrisonfordi.

Descoperirea noii specii de şarpe este rezultatul unei colaborări între cercetători din Peru şi Statele Unite şi a fost realizată în Parcul Naţional Otishi din Peru.

Tachymenoides harrisonfordi este un şarpe suplu, care măsoară la maturitate doar 40 de centimetri. El prezintă un camuflaj eficient, însă este inofensiv pentru oameni, alimentaţia sa constând în şopârle şi broaşte.

"Descoperirea unei noi specii, numirea acesteia şi prezentarea ei în faţa lumii este o activitate frumoasă şi necesară", a declarat biologul Edgar Lehr care a condus expediţia.

"Cu acest nume vrem să-l omagiem pe Harrison Ford ca actor şi ca activist de mediu şi sperăm să contribuim la conştientizarea faptului că mai sunt zone îndepărtate ale lumii ale căror specii nu le cunoaştem. Doar speciile care sunt cunoscute pot fi protejate", a subliniat el, potrivit Agerpres.


Articole înrudite