13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Zaţul de cafea poate contribui la producţia de beton cu 30% mai rezistent
Zaţul de cafea poate contribui la producţia de beton cu 30% mai rezistent

Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Australia au descoperit că zaţul de cafea poate fi folosit pentru producţia de beton mai rezistent, transmite agenţia Xinhua.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii RMIT din Melbourne a dezvoltat o tehnică pentru a produce beton cu 30% mai rezistent, transformând zaţul de cafea în "biochar" - bio-cărbune vegetal - printr-un proces cu consum redus de energie, fără oxigen, la 350 de grade Celsius, potrivit unui comunicat emis zilele trecute de instituţia de învăţământ superior.

Publicată în Journal of Cleaner Production, descoperirea este prima de acest fel care dovedeşte că zaţul de cafea, un produs rezidual, poate fi utilizat pentru a îmbunătăţi betonul, se arată în comunicat.

Australia generează anual 75 de milioane de kilograme de produs rezidual din cafea măcinată - cea mai mare parte din această cantitate ajungând la gropile de gunoi. La nivel global, sunt generate anual 10 miliarde de kilograme de zaţ, potrivit Xinhua, citat de Agerpres.


Articole înrudite