18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ANM a anunţat vremea pentru următoarele două săptămâni
ANM a anunţat vremea pentru următoarele două săptămâni

Meteorologii au întocmit prognoza pentru următoarele două săptămâni şi anunţă că după caniculă, vremea se va răci în toată ţara.

MOLDOVA
În Moldova, în prima săptămână de prognoză vremea va fi călduroasă, cu perioade caniculare ce se vor manifesta cu precădere în jumătatea sudică a regiunii, astfel că, pe medie, maximele vor fi între 32 şi 34 de grade, iar minimele între 18 şi 20 de grade. Din data de 28 august regimul termic va marca un proces de scădere semnificativă, ce va determina ca maximele să coboare spre 27 de grade şi minimele spre 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi relativ ridicată după 28 august, dar până atunci acestea vor apărea doar pe areale foarte mici.

DOBROGEA
În Dobrogea, valorile termice vor caracteriza o vreme călduroasă în cea mai mare parte a regiunii până în data de 29 august, astfel încât maximele vor fi de 32...36 de grade, iar minimele de 20...22 de grade. După această dată se va răci treptat, astfel încât se va ajunge la medii ale maximelor de 30 de grade şi ale minimelor de 18 grade. Probabilitatea pentru averse va fi scăzută, uşoare condiţii de apariţie a acestora se vor întruni abia după 31 august.

MUNTENIA
În Muntenia, vremea va fi caniculară mai ales în zonele de câmpie, până în jurul datei de 29 august, apoi se va răci treptat în toată regiunea. În acest context, regimul termic diurn mediat regional va porni de la 36 de grade şi va ajunge la 30 de grade, iar cel nocturn se va situa între 20 şi 16 grade. Averse îşi vor face apariţia pe arii restrânse, cu precădere după-amiaza, mai ales în zonele de deal.

BANAT
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în Banat, vremea va fi călduroasă în prima săptămână de prognoză, cu temperaturi maxime ce nu vor avea variaţii semnificative de la o zi la cealaltă, astfel încât media acestora va fi de 32...34 de grade. În a doua săptămână se va răci şi maximele vor coborî spre valori de 28 de grade. Minimele se vor situa în jurul mediei de 18 grade pe intervalul 21...28 august şi vor tinde spre 14 grade până la finalul perioadei. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în a doua parte a intervalului de prognoză.

CRIŞANA
În Crişana în prima săptămână a estimărilor, valorile termice diurne vor avea uşoare variaţii de la o zi la cealaltă. Totuşi, va fi o vreme călduroasă în toată regiunea, astfel că mediile acestora vor fi între 32 şi 34 de grade, apoi vor scădea până la medii în jurul a 27 de grade la finalul intervalului. Temperaturile minime vor fi de 18 grade până în data de 28 august, apoi vor ajunge la 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi relativ ridicată în intervalul 27 august – 3 septembrie.

TRANSILVANIA
În Transilvania, până pe 27 august vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a regiunii, cu maxime ce se vor situa în preajma mediei de 31 de grade. Apoi se va răci accentuat, maximele coborând spre 26 de grade. Regimul termic nocturn va fi relativ constant în prima săptămână, cu 16 grade în medie, dar va marca o scădere treptata până la o medie de 12 grade din data de 31 august. Averse şi descărcări electrice vor fi posibile în fiecare după-amiază, dar probabilitatea ca acestea să devină mai extinse, va creşte din 27 august.

MARAMUREŞ
În Maramureş, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a regiunii, cu medii ale maximelor ce se vor situa între 31 şi 33 de grade şi ale minimelor între 16 şi 18 grade. Din data de 26 august se va răci semnificativ, astfel că maximele vor coborî spre 26 de grade, iar minimele spre 12 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare între 27 august şi 3 septembrie.

OLTENIA
În Oltenia, mediile temperaturilor maxime vor varia între 34 şi 36 de grade în intervalul 21-28 august, iar ale minimelor vor fi în jurul a 20 de grade. În a doua săptămână de prognoză se va răci în toată regiunea, astfel încât regimul termic diurn va avea 30 de grade, iar cel nocturn 16 grade, valori estimate prin mediere la nivel regional. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 24 august şi din nou după 28 august, însă acestea se vor manifesta pentru perioade scurte de timp.

LA MUNTE
La munte, valorile termice vor scădea treptat după data de 27 august, însă până atunci se vor situa peste normele caracteristice perioadei. În aceste condiţii, temperaturile maxime vor avea medii de la 22 la 16 grade, iar cele minime de la 14 la 10 grade. Gradul de instabilitate atmosferică va fi mai ridicat în cursul după-amiezilor, însă probabilitatea ca acestea să se manifeste pe areale mai largi, va fi mai ridicată în 23 şi 24 august şi din nou după 27 august, a precizat Administraţia Naţională de Meteorologie.


Articole înrudite