17 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
DECIZIE: Se amână primele probe ale Bacalaureatului, iar mediile se pot încheia cu două note
DECIZIE: Se amână primele probe ale Bacalaureatului, iar mediile se pot încheia cu două note

Ministerul Educaţiei a anunţat modificările aduse Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) astfel încât să poată fi încheiată situaţia şcolară elevilor. Decizia a fost luată ca urmare a prelungirii grevei profesorilor.

Astfel, astăzi, 8 iunie 2023, a fost trimis, spre publicare în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.430/2023 pentru modificarea şi completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.183/2022).

În document au fost integrate propunerile de modificare a proiectului supus consultării publice, astfel încât:
- în anul şcolar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.
- în anul şcolar 2022-2023, situaţia şcolară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învăţământ în şedinţa de încheiere a cursurilor şi fără ca acesta să aprobe raportul privind situaţia şcolară anuală.

Referitor la oportunitatea modificărilor aduse Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, Ministerul Educaţiei precizează că acestea au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învăţământ este diferit, de la o unitate de învăţământ la alta.

"Modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situaţiei şcolare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care îşi reiau activitatea şi nu implică încheierea situaţiei şcolare de către conducerea unităţii şcolare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă. Prevederea referitoare la eliminarea obligativităţii validării situaţiei în Consiliul profesoral reprezintă o măsură de simplificare a procedurilor la nivelul unităţilor de învăţământ, în contextul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor", anunţa Ministerul Educaţiei.

De asemenea, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a ieşit într-o conferinţă de presă şi a anunţat că se amână probele de competenţă la Bacalaureat, iar încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele terminale se prelungeşte până în data de 13 iunie.

Probele de competenţă la examenul de Bacalaureat, care ar fi trebuit să înceapă luni, se vor desfăşura cu două zile mai târziu, între 14 - 23 iunie. Deocamdată, calendarul pentru probele scrise - nici la clasa a VIII-a, nici la clasa a XII-a - nu se modifică.

"Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care, pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă, perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie", a anunţat Ligia Deca.

De asemenea, ministrul a precizat că, în ceea ce priveşte celelalte clase, nu se impun modificări. Înscrierea la examene se va prelungi până în 13 iunie, iar probele de competenţă la Bac se vor amâna cu două zile.


Articole înrudite