28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Doi români străbat Dunărea în caiac până la Marea Neagră
Doi români străbat Dunărea în caiac până la Marea Neagră

Profesorul Marin Chirazi şi fostul său elev, sportivul Alin Vorniceanu, vor străbate 2600 de km pe Dunăre, în caiac, în luna iulie. Au pornit miercuri, 06 iulie 2022, din Ulm, Germania (primul loc de unde Dunărea devine navigabilă), trec prin 8 ţări şi 4 capitale, cu cel puţin 100 km parcurşi zilnic, şi sosesc la Sulina în timp record, cu resurse minime, izolaţi de societate, doar vâslind şi campând pentru somn pe malul Dunării. Cei doi nu vor avea asistenţă de pe mal. Întregul traseu este redat zilnic pe pagina lor oficială de Facebook, www.facebook.com/ApaDunareMareaNeagra.

caiac 2 site

„La 10 ani de la doborârea recordului de străbatere a întregului curs al Dunării, cu o performanţă de 30 de zile în 2012, Marin Chirazi şi Alin Vorniceanu se reîntorc în caiacele lor şi vâslesc din nou pe Dunăre în iulie 2022, propunându-şi să scurteze recordul la maxim 26 de zile, cu peste 100 km parcurşi zilnic. Traseul lor traversează 8 ţări – Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria şi România – şi 4 capitale – Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad şi se încheie la finalul lunii, într-o cursă plină de neprevăzut, depăşirea limitelor şi mult curaj. Ei vor să arate lumii că atunci când îţi doreşti ceva cu adevărat, când munceşti din greu şi eşti perseverent, poţi ajunge acolo unde îţi propui”, transmit reprezentanţii Asociaţiei Antonia pentru Educaţie şi Inovare Socială, susţinătoarea iniţiativei.

Ce au declarat cei doi

Marin Chirazi, profesor la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, a declarat: „În peste 40 de ani petrecuţi în sistemul competiţional al sportului de performanţă - judo mai exact, în calitate de concurent - am învăţat să pierd şi să recunosc valoarea adversarului, am simţit gustul victoriei şi modul cum reacţionează psihicul. Dar cel mai mult am învăţat că fiecare dintre noi este responsabil de acţiunile sale. Cei din jurul nostru pot fi factori stimulenti, provocatori sau inhibitori. Libertatea pe care ţi-o oferă deplasarea pe apă am simţit-o acum 35 de ani. Mi-am dat seama că efortul fizic, ciclic se poate transforma într-o formă de meditaţie, introspecţie cu efecte majore asupra comportamentului relaţional.  Astfel, în cursele efectuate - parcurgerea Dunării (acum 10 ani), străbăterea Europei în caiac din Marea Nordului până în Marea Neagră, înconjurul Mării Negre - au avut o contribuţie decisivă în dezvoltarea mea personală psihică şi spirituală”.

De asemenea, Alin Vorniceanu, sportiv şi fost elev al profesorului Marin Chirazi, spune: „Deşi aveam doar 8 ani când am luat contact cu sportul, la lupte greco-romane, am realizat că eram foarte ambiţios, îmi doream să arăt că sunt puternic. Pentru mine sportul a fost modul prin care am reusit să ating şi cote înalte, pe plan fizic şi psihic, să depăsesc mediocritatea; abia la vârsta de 23 de ani m-am regăsit, atunci când am fost la primul concurs de 90 km, în munţii Bucegi. Toţi cei cărora le ceream un sfat îmi spuneau că nu voi reuşi, că nu am mai făcut asta şi nu voi reuşi. Eu credeam cu tărie că se POATE, ştiam asta, simţeam că se poate! Aveam de gând să demonstrez asta, printr-un rezultat notabil, nu numai să termin cursa. Am fost educat să mă gândesc la podium, totuşi am reuşit să mă clasez pe locul 4 cu 24-25 de ore de chin, de suferinţă.  Incredibil ce am reuşit să realizez, de unul singur; din acel moment mi-am dat seama că totul depinde mine, fiind începutul acestor descoperiri fizice şi mai ales psihice. Tot ceea ce suferim în antrenamente sau concursuri nu se compară cu suferinţa celui care nu poate deloc, de exemplu o persoană cu dizabilităţi. Principiile vieţii sunt simple, dar precise. Sunt întreg, sănătos, nu am de ce să mă plâng. Tot timpul voi găsi o cale prin care să continui. A renunţa înseamnă să pierzi lupta cu tine. Eu mă voi ridica de fiecare dată şi voi înainta!”.


Articole înrudite