18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
VIDEO: Momentul magistral de la Cerbul de Aur, 1993. Toto Cutugno a cântat în limba română "Ciobănaş cu 300 de oi"
VIDEO: Momentul magistral de la Cerbul de Aur, 1993. Toto Cutugno a cântat în limba română "Ciobănaş cu 300 de oi"

Cântăreţul şi compozitorul italian Toto Cutugno, cunoscut în special pentru hitul său din 1983 "L'Italiano", a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 80 de ani, a anunţat managerul său, Danilo Mancuso, transmite agenţia ANSA. *subiect relatat de Monitorul de Galaţi, în articolul: A murit îndrăgitul cântăreţ italian Toto Cutugno

Toto Cutugno, pe numele său real Salvatore Cutugno, a murit la Spitalul San Raffaele din Milano "după o îndelungată suferinţă, care s-a agravat în ultimele luni", a declarat Mancuso.

Premierul Giorgia Meloni i-a adus un omagiu cantautorului, postând pe reţelele sociale mesajul: "La revedere lui Toto Cutugno, un italian adevărat", făcând referire la versul "Un italiano vero" din refrenul piesei "L'Italiano", una dintre melodiile emblematice ale acestuia.

Omagiile au continuat să curgă marţi după vestea morţii artistului italian cunoscut în întreaga lume. Colegul său, compozitorul Angelo Branduardi, l-a descris drept "un artist care a reprezentat cu adevărat Italia", în timp ce cântăreţul Pupo a scris: "La revedere, drag şi iubit prieten", notează ANSA. La rândul său, prezentatorul TV Fabio Fazio a declarat că "decesul lui lasă un mare gol".

Compozitor, instrumentist, cântăreţ, Toto Cutugno s-a născut la 7 iulie 1943, la Fosdinovo, Toscana, Italia. La câteva luni de la naşterea sa, familia s-a mutat în La Spezia.

Pasionat de muzică din copilărie şi încurajat de tatăl său, a început să studieze bateria şi să cânte în diverse grupuri muzicale locale. Ulterior a învăţat să cânte la acordeon, pian şi chitară, iar la 13 ani câştiga locul al treilea la un concurs regional de muzică.

În 1966, Cutugno a pus bazele propriului său grup - Toto e i Tati - având un repertoriu alcătuit din melodii compuse de el.

A devenit cunoscut şi în Franţa în calitate de compozitor, melodia sa "Africa" a fost preluată, în 1975, de Joe Dassin, cu titlul "L'ete Indien". Această melodie s-a bucurat de un succes extraordinar în întreaga lume, fiind înregistrată în peste 350 de variante. Un an mai târziu, faima lui Cutugno ca autor a crescut tot datorită lui Joe Dassin, pentru care a compus o altă melodie intitulată "Et si tu n'existais pas".

Din acel moment, a început să scrie melodii pentru mulţi artişti în vogă - Mireille Mathieu, Johnny Halliday, Michel Sardou, Claude François, Sheila, Domenico Modugno, Gigliola Cinquetti, Joe Dassin, Dalida, Michel Sardou, Adriano Celentano, Gianni Nazzaro, Ricchi e Poveri, Paolo Mengoli, Ornella Vanoni, Stefano Borgia, Luis Miguel, Sandro Giacobbe, Claudia Mori, Drupi, Ray Charles, Peppermint 2, Carene Cheryl, Robert Carpentier, Vicky Leandros, Petula Clark, Olivia Newton John, Marcella, Santino Rochetti, Giorgio Moroder.

Anul 1980 este cel în care Cutugno a ocupat locul 1 la Festivalul de la Sanremo cu melodia "Solo noi" şi la Festivalul "Yamaha Song International" din Tokyo - cu melodia "Francesca non sa".

În 1983 a câştigat Festivalul de la Sanremo cu melodia "L'italiano", preluată şi tradusă de-a lungul timpului de mulţi interpreţi în diverse limbi.

Albumul "L'italiano" s-a vândut în milioane de exemplare, făcându-l cunoscut pe artist în întreaga lume.

În 1990, Toto Cutugno a câştigat marele premiu la Eurovision cu melodia "Insieme: 1992".

La 4 aprilie 2004 a participat la Festivalul Cântecului Italian "Grand Premio della Musica Italiana Primavera 2004" cu melodia "Se una donna se ne va" unde a ocupat locul întâi, fiind încă de la începutul festivalului cel mai votat în online.

După 25 de ani de la câştigarea marelui premiu, Toto a revenit la Festivalul de la Sanremo (1-5 martie 2005) cu melodia "Come noi nessuno al mondo", în duet cu Annalisa Minetti, unde a ocupat locul al doilea în clasamentul general şi locul întâi la categoria Classic, categorie la care a fost pe primul loc încă din prima seară.

De-a lungul carierei, Toto Cutugno a compus peste 400 de melodii cântate în întreaga lume de mari artişti, a înregistrat 18 albume şi a vândut peste 100 de milioane de discuri pe întreg mapamondul, notează Agerpres.

Artistul italian a cântat pentru prima oară în România în 1993, la Festivalul Cerbul de Aur de la Braşov, unde a impresionat publicul din ţara noastră cântând în limba română melodia populară "Ciobănaş cu trei sute de oi" (video jos).

A revenit de numeroase ori în România, declarând: ''Sunt foarte legat emoţional de această ţară, pentru că am cunoscut mulţi români, cu care am lucrat şi am colaborat foarte bine. În România mă simt ca acasă''.

Autor: Albert Gabriel OPRIŞAN


Articole înrudite