28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Boli urinare şi stresul la pisici
Boli urinare şi stresul la pisici

Problemele tractului urinar reprezintă unul dintre principalele motive de consult la clinicile veterinare şi pot afecta animalele de orice vârstă, rasă sau sex.
Boala tractului urinar inferior al felinei (Sindromul urologic felin) descrie orice tulburare la pisici care afectează vezica urinară sau uretra. Cauzele sunt urolitiaza, defecte anatomice, infectii urinare bacteriene sau neoplasme  dar la majoritatea pisicilor cauzele exacte sunt neclare. Aceste pisici sunt clasificate ca având un sindrom cunoscut sub numele de cistita idiopatică felină (CIF), care este cea mai frecventă cauză a bolii tractului inferior urinar.
Pisicile diagnosticate cu CIF pot avea obstructie uretrală, boală non-obstructivă cu episoade acute autolimitante, episoade recurente frecvente sau evenimente cronice persistente. Cele mai frecvente semne clinice sunt stranguria, periuria, hematuria, disuria si poliuria. Cu toate acestea, aceste semne nu sunt specifice CIF şi pot apărea şi la pisicile cu alte cauze de boli urinare. O analiză a urinei la pisici cu CIF poate arăta o serie de rezultate dar în majoritatea cazurilor urina este concentrată şi alcalină. Unele pisici au şi proteinurie şi cristalurie. Cu toate acestea, aceşti parametri de urină sunt specifici, deoarece se găsesc la pisicile cu orice tip de urinopatie.
În cele mai multe cazuri, semnele clinice ale CIF non-obstructive se rezolvă în 7 zile fără tratament. Cu toate acestea, este foarte probabil să se repete. Până la 65% dintre pisicile cu CIF acută vor avea una sau mai multe recidive într-un an.
Urolitiaza este a doua cea mai frecventă cauză a bolii tractului urinar inferior la feline şi poate ajunge până la 21% dintre pisicile cu semne clinice. Pietrele sunt localizate de obicei în vezică şi uretră şi pot fi clasificate în funcţie de tipul de mineral. Oxalatul de calciu şi calculii de struvit sunt cele mai frecvente două tipuri.
Pietrele din tractul urinar pot irita membranele mucoase rezultând semne clare de inflamaţie şi predispunând animalul la infecţie şi în consecinţă la obstrucţia uretrale. Pietrele la rinichi, pe de altă parte, pot provoca o suferinţă renală semnificativă

Stresul şi bolile urinare la pisici

Pisicile domestice sunt expuse stimulilor stresanţi, care pot avea un efect negativ asupra bunastării lor si pot declanşa o serie de schimbări comportamentale.
Pisicile cu cistită idiopatică felină (FIC) au adesea semne cronice sau recurente ale unei probleme ale tractului urinar inferior şi alte comorbidităţi care sunt agravate de factorii de stres. Pentru pisici, aceşti factori de stres includ zgomote puternice sau nefamiliare, mişcări bruşte, locuri şi obiecte noi sau necunoscute şi străini (oameni, pisici sau alte animale) care le invadează spaţiul personal. Prin urmare, este important să luaţi în considerare aceşti factori atunci când evaluaţi clinic pisica.
Deşi nu înţelegem pe deplin mecanismul precis prin care stresul contribuie la CIF, se pare că stratul de glicozaminoglican al peretelui vezicii urinare este mai subţire la pisicile cu CIF decât la pisicile sănătoase, iar activarea crescută a sistemului nervos simpatic modifică permeabilitatea vezicii urinare.

Beneficiile unei diete speciale

Dieta joacă un rol cheie în tratamentul urolitiazelor atât la pisici, cât şi la câini, odată ce factorii de risc individuali ai fiecărui pacient au fost identificaţi. Tratamentul unor calculi (struvit, acid uric, cistina) depinde în mare măsură de un profil alimentar specific care controlează precursorii dietei şi/sau pH-ul urinei.
Dietele exclusiv pentru tratamentul şi prevenirea uroliţilor de struvită sunt acidifiante şi sărace în magneziu, rezultând urină acidă şi hipomagneziemie.
Dieta a fost testată clinic, iar rezultatele au confirmat multiplele beneficii pe care le oferă pisicilor:
- Ajută la reducerea stresului, care este un factor predispozant pentru CIF, marcarea urinei şi urinarea în locuri nepotrivite, datorită prezenţei de melisă, triptofan şi peptide de peşte.
- Ajută la reducerea formării de cristale în urină, deoarece este formulată cu un nivel moderat de magneziu şi niveluri mai mari de sodiu şi potasiu pentru a reduce suprasaturaţia relativă a oxalatului şi struvitului.
- Ajută la protejarea şi restabilirea integrităţii epiteliului urinar, datorită suplimentării cu glucozamină şi condroitină.


Articole înrudite