22 SEPTEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Diferenţele dintre mâncarea pentru pisici şi mâncarea pentru câini
Diferenţele dintre mâncarea pentru pisici şi mâncarea pentru câini

Pisicile nu sunt câini de talie mică! Câinii erau cel mai popular animal de companie pe vremuri, ceea ce explică probabil de ce, în trecut, am acordat o atenţie mai mare nevoilor lor nutriţionale şi de sănătate. Dar vremurile se schimbă. Mai multe pisici decât câini trăiesc acum în gospodării, animale de companie.
Din păcate, conştientizarea cerinţelor alimentare ale pisicilor nu a ţinut pasul cu schimbarea statutului lor. Următoarele sunt doar câteva dintre motivele pentru care pisicile trebuie să mănânce o hrană bine echilibrată, făcută din ingrediente de calitate, care este formulată special pentru ele.

Proteine şi aminoacizi pentru pisici

Deşi atât câinii, cât şi pisicile sunt membri ai Ordinului Carnivora, doar pisicile sunt considerate carnivore „obligatorii”. Acest termen indică faptul că pisicile trebuie să mănânce nişte proteine de origine animală pentru a rămâne sănătoase sau să primească suplimente alimentare pentru a le furniza nutrienţi esenţiali. În general, aproximativ o treime din dieta sănătoasă a unei pisici adulte ar trebui să conţină proteine, deşi nu toate acestea trebuie furnizate sub formă de carne.
Proteinele sunt făcute din doar 22 de elemente numite aminoacizi. Animalele pot produce ele însele unii dintre aceşti aminoacizi; aceştia se numesc aminoacizi neesenţiali. În comparaţie, aminoacizii esenţiali trebuie să fie furnizaţi prin dietă. Pisicile au 12 aminoacizi esenţiali, în timp ce câinii au doar 11.
Taurina este un aminoacid esenţial pentru pisici, dar neesenţial pentru câini. Pisicile care nu primesc suficientă taurină în dieta lor pot deveni în cele din urmă oarbe, surde şi pot dezvolta insuficienţă cardiacă. Deficitul de taurină este acum diagnosticat aproape exclusiv la pisicile care mănâncă altceva decât o hrană pentru pisici bine echilibrată.
Nevoia de vitamine a pisicii! Vitamina A este un alt nutrient care exemplifică nevoile alimentare unice ale pisicilor. Vitamina A joacă un rol foarte important în menţinerea sănătăţii ochilor, a pielii şi a altor ţesuturi din organism. Câinii pot transforma beta-carotenul în vitamina A în corpul lor. Pisicile nu pot. Prin urmare, pisicile au nevoie de o sursă preformată de vitamina A în dieta lor. Ficatul conţine cantităţi mari de vitamina A sau poate fi adăugat în hrana unei pisici sub formă de supliment.
De asemenea, pisicile au nevoie de cinci ori mai multă tiamină în dieta lor decât câinii. Animalele care suferă de deficienţă de tiamină dezvoltă de obicei o blană de proastă calitate, pierderea poftei de mâncare, o postură cocoşată, probleme neurologice, inclusiv convulsii şi în cele din urmă pot muri. Deficienţele de tiamină pot apărea atunci când pisicile mănâncă mult peşte de apă dulce negătit, deoarece conţine o enzimă care descompune tiamina sau atunci când nu sunt hrănite cu o hrană pentru pisici bine echilibrată şi completă din punct de vedere nutriţional.
Pisicile au nevoie de mâncare pentru pisici! Înţelegerea nevoilor nutriţionale speciale ale unei feline este esenţială pentru orice proprietar de pisică. Medicul veterinar vă poate ajuta să vă asiguraţi că pisica dumneavoastră mănâncă proporţiile potrivite de ingrediente sănătoase dintr-o hrană creată pentru a promova sănătatea şi longevitatea.

Articole înrudite