22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cele mai inteligente animale ale Planetei
Cele mai inteligente animale ale Planetei

Să definim "inteligenţa" nu este un lucru tocmai uşor. Atunci când rostim acest cuvânt ne gândim la capacitatea de a abstractiza? Inteligenţa se referă la abilitatea de a comunica sau de a găsi soluţii la problemele care se ivesc? În mod tradiţional, oamenii au considerat că ei sunt singurele vieţuitoare ale acestei planete care deţin inteligenţa. Oamenii s-au considerat, deci, superiori celorlalte forme de viaţă. Cu toate acestea, animalele la rândul lor au un anumit grad de inteligenţă pe care, desigur nu îl putem compara cu darul primit de către oameni, adică limbajul emoţiilor sau dorinţa perpetuua de a inova şi de a înţelege lumea în ansamblul ei. Idei noi încep să pună la îndoială vechea noastră credinţă în propria superioritate, notează site-ul Care2Causes. Cercetătorii încep să adune evidenţe ştiinţifice ce demonstrează că şi animalele sunt capabile să simtă emoţie sau să folosească unelte pentru a-şi procura hrana.

1. Maimuţele

Orice discuţie despre inteligenţa animalelor trebuie să înceapă cu maimuţele. În legătură cu aceste fascinante animale, al căror aspect ne aminteşte atât de mult de noi, oamenii, s-au făcut o mulţime de studii. Cercetătorii spun însă că avem chiar mai multe lucruri în comun cu maimuţele, decât doar înfăţişarea. Unul dintre acestea este înţelegerea emoţiilor. Unul dintre cele mai uimitoare semne care atestă ca maimuţele sunt o specie foarte inteligentă este modul cum îşi jelesc membrii dispăruţi ai comunităţii. Acest comportament a fost remarcat atât la gorile cât şi la cimpanzei. Cercetătorii au mai notat că maimuţele au conştiinţă de sine, sunt capabile să rezolve anumite probleme şi comunică printr-un limbaj.

2. Delfinii

Nu este o noutate faptul că aceste mamifere marine demonstrează o inteligenţă uimitoare. Delfinii au fost consideraţi mereu a fi unele dintre cele mai inteligente vieţuitoare ale Planetei. Cercetătorii au descoperit că delfinii au capacitatea de a se auto-recunoaâşste, că au personalităţi diferite şi că sunt capabili să înţeleagă un limbaj bazat pe simboluri.Delfinii sunt iubiţi pentru că sunt foarte jucăuşi, ceea ce îi face foarte populari în acelaşi timp. Ne amintim cu entuziasm de Flipper, delfinul cu rolul principal din serialul cu acelaşi nume. Dar şi Marc, delfinul vedetî al Delfinariului de la Constanţa, făcea furori în timpul copilăriei noastre.

3. Câinii

Cele mai noi cercetări indică faptul că vechii prieteni ai oamenilor au inteligenţa unui copil de 2 ani. Câinii sunt capabili să înţeleagă până la 250 de cuvinte şi gesturi, pot număra până la cinci şi pot efectua calcule matematice simple.

4. Caii

Prea mulţi oameni subestimează inteligenţa cailor, considerându-i pe aceştia dependenţi în exclusivitate de instinctele lor naturale, mai degrabă decât de abilităţile lor cognitive, scrie www.alphahorse.com. Nu este nicio îndoială că oamenii au un intelect extraordinar în comparaţie cu alte specii, dar capacitatea noastră intelectuală poate să ne fie chiar în defavoare atunci când ne permitem să ne simţim superiori, negând imediat inteligenta animalelor. De câte ori dăm greş atunci când încercam să dresăm un cal, punem vina în spinarea animalului: "Dacă acest cal prost ar fi avut un pic mai multă inteligenţă, ar fi ştiut ceea ce îi cer!". Dar dacă stai şi priveşti mai atent, vei observa a cui este cu adevărat vina. Calul prost care nu înţelege comenzile este de vină? Sau omul superior din punct de vedere intelectual care nu îl înţelege pe cal?

6. Elefanţii

Elefanţii sunt de asemenea în rândul celor mai inteligente animale de pe Planetă. Nu degeaba elefanţii sunt veneraţi încă din vechi timpuri. Fascinat de măreţia blândă a acestor animale, scriitorul Jose Saramago a scris romanul “Călătoria elefantului”, prin care aduce veneraţie acestui animal mitic. Elefanţii trăiesc în turme. Recent, cercetătorii au descoperit că elefanţii sunt capabili să lucreze împreună pentru a rezolva anumite "probleme" date. Ba mai mult decât atât, soluţiile pe care le găsesc pahidermele sunt cu adevărat surprinzătoare. Dar cel mai surprinzător a fost momentul când oamenii au văzut că şi elefanţii plâng... Un fapt miraculos s-a petrecut în data de 15 noiembrie 2001, în India. Un ofiţer de poliţie pe nume Khagen Sangmai a fost martorul unei scene incredibile. Aproximativ 100 de elefanţi făceau cerc în jurul unui pahiderm care zăcea lângă o şină de tren, cu lacrimi rostogolindu-li-se din ochi.

7. Corbii

Ne este destul de uşor să acceptăm faptul că mamiferele pot demonstra o mare doză de inteligenţă, dar ce reacţii avem atunci când aflăm că şi anumite păsări au un IQ destul de ridicat? Aceste păsări sunt corbii. Corbii au cel mai mare creier dintre toate păsările. Ei au fost observaţi confecţionându-şi şi utilizând diverse unelte pentru a reuşi să adune hrană.

8. Peştii

Când ajungem la peşti deja uimirea ajunge la cote maxime. Cercetătorii spun că aceştia reuşesc de asemenea să folosească anumite “unelte” pentru a rezolva probleme specifice. Oamenii de ştiinţă au surprins cu ajutorul fotografiei sau au filmat specii de peşti care folosesc pietre pentru a sparge şi a deschide cochiliile de scoici.

9. Caracatiţele

Chiar şi caracatiţele folosesc unelte. Cercetătorii au observant de asemenea cum aceste animale marine sunt capabile de a folosi coajă de la o nucă de cocos pentru a-şi construi un adăpost mobil. Cărându-le după sine, nucile de cocos le ajută pe caracatiţe să se apere de potenţiali prădători, ascunzându-se repede dedesubt.


Articole înrudite