29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pisica Abisiniană, dornică mereu să fie în centrul atenţiei
Pisica Abisiniană, dornică mereu să fie în centrul atenţiei

Pentru iubitorii de animale care îşi doresc o pisică energică, sociabilă, jucăuşă şi care aşteaptă multă atenţie din partea stăpânului, Abisiniana este ideală. Curioase şi bune căţărătoare, pisicilor din această rasă le place, de asemenea, să ''supravegheze'' împrejurimile de la înălţime, potrivit site-ului www.animale.ro.

Abisiniana este una dintre cele mai vechi rase de pisici din lume, iar originile ei nu sunt cunoscute exact. Astfel, nu se ştie dacă provine din Abisinia (în prezent Etiopia), după cum ar sugera numele rasei. Se aseamănă foarte bine cu pisicile pictate pe vasele de bronz din Egiptul antic, de unde teoria că ar fi originare de aici. De asemenea, după aspectul blănii, pisica Abisiniană seamănă destul de bine cu pisica sălbatică africană, totuşi nici descendenţa din aceasta nu a fost deocamdată confirmată, potrivit sursei amintite.

Studiile cele mai recente arată că originea acestei rase este pe coasta Oceanului Indian, între Singapore şi Ceylon. Prima menţiune despre pisica din rasa Abisiniană a apărut în 1896 într-un registru despre genealogia animalelor, în Anglia, potrivit site-ului pisicata.ro.

Cu un trup alungit, musculos, cu picioare zvelte, aceste pisici pot fi mai suple sau mai robuste, greutatea lor variind între 2,5-5 Kg. Se remarcă, de asemenea, urechile mari, ascuţite, precum şi ochii mari, migdalaţi, de culoare verde sau galben-aurie. Blana este viu colorată şi prezintă un model tărcat. Firele de blană au la rădăcină o bandă mai închisă la culoare, urmată de una mai deschisă şi de o alta, spre vârf, mai închisă, de unde şi aspectul pătat şi lucios al blănii.

Inteligentă, afectuoasă, tandră, dornică să fie în centrul atenţiei, Abisiniana îşi va dori să fie integrată cât mai mult în viaţa familiei care a adoptat-o, suferind atunci când va fi lăsată singură un timp mai îndelungat. De menţionat ca o caracteristică aparte este faptul că se înţelege foarte bine cu câinii, potrivit surselor amintite. Îi plac spaţiile largi, iar o curte este foarte nimerită pentru ea.

În ce priveşte îngrijirea, blana trebuie periată o dată sau de două ori pe săptămână, iar ghearele vor fi scurtate o dată la cca 4 săptămâni. Mâncarea trebuie să fie bogată în proteine şi fibre şi cu puţine grăsimi.

Dintre afecţiunile la care sunt predispuse amintim gingivita (de obicei din cauza unei diete necorespunzătoare), care nu trebuie neglijată, putând duce până la pierderea dinţilor. De asemenea, amiloidoza, care afectează rinchii, este considerată a fi o afecţiune ereditară.

Speranţa medie de viaţă a acestor pisici este de 12-15 ani.


Articole înrudite