03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Marcel Ciolacu, despre cumulul pensiei cu salariul: „Eu cred că varianta corectă e impozitarea progresivă pe praguri”
Marcel Ciolacu, despre cumulul pensiei cu salariul: „Eu cred că varianta corectă e impozitarea progresivă pe praguri”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că luni, în şedinţa coaliţiei de guvernare, a propus impozitarea progresivă a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui, respectiv 25.000 de lei. Această măsură care ar urma să se aplice atât la stat cât şi la privat.
În acest sens, Ministerul Finanţelor ar trebui să facă o analiză, în termen de o săptămână, cu privire la impactul unei astfel de măsuri. Nu este exclus să fie introduse mai multe praguri de impozitare.
„Sunt drepturi constituţionale la pensie şi salariu. În niciun caz nu puteam prinde cumulul în ordonanţă. Nu se poate prin ordonanţă, se poate numai prin lege. Au fost mai multe discuţii privind constituţionalitatea unui astfel de demers şi am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere, dacă dai o pensie de 2000 de lei eşti şi portar la o primărie, eu nu pot să îi iau acelui om dreptul de a munci să îşi acopere minimul necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. Dacă prin acel cumul depăşeşti, să zicem salariul brut al preşedintelui, care este de aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului. În lege nu poţi să treci numai pe cei care au şi componentă specială în pensie. Nu poţi să interzici doar la unii. Eu cred că varianta corectă e impozitarea progresivă pe praguri”, a declarat Ciolacu.
Întrebat dacă măsura împotriva cumulului ar viza şi angajaţii din privat, aşa cum s-a vehiculat în presă, Marcel Ciolacu a spus: „Nu am discutat zona de privat. A fost vorba de veniturile numai de la statul român. În cazul în care eşti pensionar de la statul român şi faci un cumul de peste 25.000 de lei din salariu tot de la statul român”.


Articole înrudite