09 DECEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fabrica de alumină Alum Tulcea se închide de la 1 august. Sute de angajaţi disponibilizaţi
Fabrica de alumină Alum Tulcea se închide de la 1 august. Sute de angajaţi disponibilizaţi

Fabrica de alumină Alum Tulcea, controlată de producătorul de aluminiu Alro Slatina, îşi va sista activitatea de producţie de la 1 august din cauza scumpirii galopante a energiei electrice şi gazelor naturale, care a făcut să fie mult mai ieftină aducerea din import a aluminei, potrivit documentelor companiei analizate de Profit.ro.
"Costurile de producţie ale Alum au fost grav afectate începând cu luna aprilie 2022 din cauza preţului gazului, achiziţia pentru Alro atingând un nivel de 913 dolari/Mt DDP Slatina începând cu luna mai. Din informaţiile despre piaţă publicate de rapoarte de specialitate, preţul indicativ actual de piaţă este de aproximativ 515 dolari/Mt DDP Slatina. Alro/Alum are opţiunea de a cumpăra 25.000 – 30.000 Mt +/-5% alumină calcinată la un preţ de 477 dolari/Mt CIF Cta ~ 505 USD/Mt DDP Slatina. Preţurile pentru gazele naturale si energia electrică au cea mai mare influenţă asupra costurilor de producţie de la Alum, cu o pondere de aproximativ 500 dolari/tonă alumină la nivelul costului total pentru alumina fabricată în anul 2022", se arată în documente.
Potrivit sursei citate, Alro şi Alum vor aduce alumină din import, prin portul Constanţa. "În noile condiţii de activitate în Alum, s-a revizuit organigrama societăţii, luându-se în calcul menţinerea unui nucleu de specialişti din toate departamentele uzinei, pentru a pregăti reluarea activităţii de producţie în momentul în care evoluţia preţurilor la energie electrică şi gaze naturale o va permite", se precizează în documente.
Liderul sindicatului din Alum a declarat pentru Tulcea Noastră că, din totalul de peste 700 de salariaţi ai fabricii, vor fi păstraţi doar 259. La finalul anului trecut, compania-mamă Alro a anunţat oficial că îşi reduce producţia de aluminiu cu 60%, din cauza scumpirilor şi penuriei de pe pieţele energetice, prin păstrarea a doar 2 hale de electroliză dintr-un total de 5.
Alum Tulcea are în plan construcţia unei centrale proprii în cogenerare de 12 MW, cu fonduri europene, prin PNRR sau Fondul de Modernizare. Compania a terminat anul trecut cu pierderi de peste 29 milioane lei, după profitul net de 57,5 milioane lei din 2020, deşi cifra de afaceri a crescut cu 20%, la peste 809 milioane lei. La rândul său, Alro a elaborat, printr-una din firmele sale afiliate, Conef SA, pe care o controlează în proporţie de peste 99%, planul urbanistic zonal (PUZ) pentru construirea unei noi centrale de producţie de energie în ciclu combinat pe bază de gaze naturale la Slatina, cu putere instalată de 470 MW, şi aşteaptă acum aprobarea documentaţiei de către autorităţile locale. *sursa foto: profit.ro

Articole înrudite