03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vineri, 22 iunie 2012, “First Club” (fostul Andy’s Club, Hotel “Dunărea” Galaţi), o sală devenită deodată neîncăpătoare pentru evenimentul anunţat. Au fost prezenţi aproape 130 de oameni, veniţi să îi vadă pe cei ce le-au bucurat tinereţile, să-i revadă pe prietenii dragi din Trupa Cristal cu ocazia împlinirii a 45 de ani de activitate, de muncă, muzică şi dăruire. Din momentul în care am aflat de organizarea evenimentului, m-am bucurat că mai există oameni care îşi păstrează viu spiritul şi nu pot, nu vor să uite tot ce a însemnat tinereţea lor şi a altora. Ei şi-au spus “o seară muzicală pentru prieteni vechi şi noi” (cum apare şi în afiş, felicitări pentru realizarea acestuia!), adică o aducere aminte a tot ce a însemnat Cristal ieri şi azi.
De unde să începi? De când s-au înfiinţat, în 1967, la Casa de Cultură a Studenţilor Galaţi; cel ce le-a fost prieten şi familie la un loc, regretatul Puiu Creţu, a format o echipă plină de viaţă, a adunat la un loc o mână de oameni de excepţie: Bebe Hoştiuc, (chitară şi voce), Niki Niculas (chitară), Sandu Pascu (bass), Anghel Drăguş (baterie). Şi, împreună cu liderul formaţiei, Puiu Creţu (pian, orgă), s-a născut CRISTAL; au urmat Vasile Şeicaru (voce), Marcel Stancu (chitară) Monica Lazăr şi Gabriela Gheorghiu (voci), Tiberiu Cazan (bass), Dan Toma (chitară), Aurel şi Marian Schwartz (tobe şi percuţie), Doru Căplescu (trompetă), Lili Spătaru (flaut), Dan Toma (chitară), Gigi Antistescu (voce), Jackie Marin (chitară), Mitel Bratoveanu (tobe), Marian Gheorghiu (chitară), Stelian Ionel şi Marian Cucu (trompetă), Vali Baran şi Roland Andrei (trombon), Marcel Bejenaru (tobe).
Am auzit multe de-a lungul timpului, oamenii îşi doreau să asculte melodiile celor de la “Cristal”, acestea fiind prezente mai târziu şi în primele patru ediţii ale volumelor de discuri “Formaţii Pop Româneşti” (din anii: 1975, 1976, 1978, 1979). În 1980 a apărut şi un single, urmat în 1984 de un L.P. Îi regăsim pe membrii din Cristal şi în albumul jubiliar ”Costineşti Rock”, cât şi în ediţiile Dicţionarului “Ghid Rock”, care prezintă activitatea celor mai reprezentative nume din istoria muzicii pop-rock din România, dar şi din lume. Au primit o serie de premii la ediţiile Festivalurilor “Artei Studenţeşti” din Timişoara, Bucureşti şi Galaţi. Au participat la turneele anuale ale Cenaclului “Amfiteatrul artelor”, au fost prezenţi şi la Festivalurile de jazz de la Ploieşti şi Sibiu, la Festivalul “Club A”, precum şi pe cele mai mari scene din România. Aş dori să amintesc şi participarea la ”Festivalul mondial al tineretului” de la Havana - Cuba şi faptul că au reprezentat cea mai lungă prezenţă estivală a unei formaţii la Costineşti: din 1975 până în 1986, adică fix 12 ani.
Am început cu aceste mici prezentări pentru a ne aduce aminte despre spiritul Formaţiei Cristal, despre acea nebunie frumoasă şi clipele de neuitat. Spiritul acesta s-a dorit reaprins, Vasile Şeicaru a venit cu ideea, Tiberiu Cazan a dus-o mai departe şi i-a adunat pe toţi pentru... o seară. Duc şi eu gândul mai departe şi spun că spiritul poate continua… cântând din nou. În acea seară de vineri cei din Cristal au demonstrat că încă mai pot, că talentul, valoarea şi vocea le-au rămas aceleaşi. Cei prezenţi în seara aceea au arătat că nu au uitat acele vremuri şi că sunt în continuare alături; am putut vedea prieteni din aceeaşi generaţie, dar şi mai tineri, toţi cu bucuria revederii. Era o atmosferă veselă, parcă ne întorseserăm în trecut, studenţi, aşteptând cu sufletul la gură un concert. Fiecare îşi găsise locul la masă, dar nerăbdarea creştea, cu toţii doreau să îi reasculte pe cei ce le-au bucurat tinereţile.
Moderatorul serii, Lucian Gheorghiu, fostul redactor muzical de la Radio Galaţi, un apropiat atât al celor ce au evoluat pe scenă cât şi al celor prezenţi, un spirit activ, care a ştiut întotdeauna să îşi apropie publicul, a creat şi de această dată o “poveste spusă parcă la gura sobei”, vorbind despre cum s-a născut Cristal şi unde au ajuns ei astăzi.
În deschidere au susţinut un concert cei de la “Peter Band Project” (înfiinţată în 2005) din care fac parte: Petrică Şovăială, Marian Gheorghiu, Georgel Roşca şi Marian Sava. Genul abordat de aceştia este un melanj de jazz, blues, rock, swing sau funky, într-un cuvânt fusion. I-am ascultat cu o foarte mare bucurie şi le mulţumim pentru tot ce ne-au oferit.
Peste tot vedeai feţe cunoscute; fiecare încerca să prindă momentul printr-o fotografie sau să înregistreze tot ce se întâmplă. Timpul se scurge, băieţii se pregătesc, scena se umple: Tiberiu Cazan (bass, voce), Gigi Antistescu (excelentă voce), Marian Gheorghiu (chitară), Petrică Şovăiala (claviaturi), Marian Cucu (trompetă), Marcel Smocov (saxofon), Georgel Roşca (tobe) îşi pregătesc instrumentele. În sală se face linişte, le priveam chipurile, zâmbeau uşor, semn că aveau emoţii.
“Cântarea între prieteni”, cum au spus ei, a avut două părţi, puteau fi şi mai multe, nu mai conta, piesele vechi şi noi ne-au trimis deodată într-o lume nu de mult uitată, am retrăit momente frumoase.
Nu-i uşor să faci o asemenea sărbătoare, să ajungi la sufletul omului şi să rămâi acolo… A fost o seară cu adevărat “de poveste”, care, cu siguranţă, se va mai repeta.
Angela Baciu
scriitor, publicist


Articole înrudite