20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
GRADO arată deficienţele sistemului penitenciar
GRADO arată deficienţele sistemului penitenciar
Reprezentantul Grupului Român pentru Apărarea Drepturilor Omului (GRADO), Mihai Popescu, a făcut cunoscut în cadrul unei conferinţe de presă că la Galaţi, în cadrul proiectului la care lucrează, a vorbit cu 33 de deţinuţi. Popescu a remarcat faptul că eşantionul este unul foarte mic, dar a recurs la această modalitate de dialog în primul rând din cauză că pentru a vorbi cu un deţinut ai nevoie de acordul lui scris şi în al doilea rând, din cauză că studiul dosarelor lor se făcea doar cu aprobarea lor, dar şi pentru că lucrătorii proiectului nu au dreptul de a copia actele din dosar, ci doar să scrie de mână informaţiile care-i interesau, lucrul care le-a îngreunat foarte tare munca. În ciuda acestui aspect, Popescu a arătat în raportul de monitorizare că s-au întâlnit chiar ei cu situaţii în care au realizat că deţinuţii sunt supuşi unor abuzuri. După cum se ştie, în cadrul proiectului  „Monitorizarea respectării drepturilor omului în aplicarea prevederilor Legii 275/2006 în sistemul penitenciar”, vizitele s-au făcut în două unităţi de detenţie: Galaţiul şi Codlea. Popescu a mai făcut precizarea că drumul la Galaţi a fost programat înainte de data de 4 iunie, adică a momentului când s-a petrecut incidentul Sandu Constantin, bărbatul care a murit în condiţii suspecte la Penitenciarul gălăţean.

Şapte deţinuţi s-au plâns

Fără a se nominaliza locul în care au înregistrat sesizările, în raport se precizează că şapte persoane private de libertate s-au plâns: Plângerile erau cu privire la atitudinea cadrelor, respectiv lipsa de răspunsuri clare cu privire la condiţiile de sancţionare şi la drepturile la învoire şi la vizita la masă, dar şi atitudinea cadrelor agenţi de supraveghere lipsită de respect, abuzivă. În această privinţă membrii echipei au înregistrat două incidente pe secţie de regim semideschis. Primul se referă la modul în care au fost invitate persoanele private de libertate la interviuri, care a făcut ca aceştia să nu dorească să iasă, respectiv agentul a transmis informaţia incorect şi pe un ton ameninţător de faţă cu Mihaela Săsărman. Al doilea incident se referă la faptul că o persoană privată de libertate a fost dusă forţat în cameră de la interviul cu Mihai Popescu, astfel încât să nu mai poată scrie acordul pentru consultarea dosarului de penitenciar, deşi declarase că vrea să-şi dea acordul. în raport se mai scrie şi că deţinuţii s-au plâns de faptul că noul director aplică întotdeauna în defavoarea deţinuţilor criteriile de evaluare la trecerea dintr-un regim în altul.

Cluburile de pe secţii s-au desfiinţat

Tot în Raport se menţionează că reparaţia capitală nu include amenajarea unor spaţii corespunzătoare activităţilor socio-educative pe secţiile cu regim închis. „La Penitenciarul Galaţi, cluburile existente pe secţii au fost desfiinţate şi spaţiile au fost transformate în camere de deţinere. În aceste condiţii nu se mai pot desfăşura activităţi socio-educative. Personalul aflat în concediu de maternitate sau alte întreruperi de lungă durată nu este înlocuit temporar cu altul pentru a se face activităţile planificate. Deşi ni s-a spus că în zona administrativă putem circula neînsoţiţi, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în niciunul dintre penitenciare. În prima zi a vizitei nu se desfăşura nicio activitate educativă. S-au desfăşurat cursurile de şcoală”, se menţionează în Raport.


Articole înrudite