20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poluare pe Dunăre: 35 de tone de produse petroliere s-au scurs în apele fluviului
Poluare pe Dunăre: 35 de tone de produse petroliere s-au scurs în apele fluviului

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a anunţat că de la o navă sub pavilion bulgăresc s-au scurs 35 de tone de produse petroliere pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), iar acestea se vor propaga în 24-30 de ore până pe partea românească. Fără intervenţie, unda de poluare s-ar putea întinde pe o distanţă de până la 100 km.
„35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavilion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), la o altitudine de 1287 de metri. Această informaţie a fost primită de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Administraţia Naţională „Apele Române” - Departamentul Situaţii de Urgenţă, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România-Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie 2023. Timpii estimaţi de specialiştii noştri pentru propagarea poluării sunt de cca. 24-30 ore până la intrarea în ţară. Ţinând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanţă de cca. 70-100 km în condiţiile de non-intervenţie, în aval de zona producerii evenimentului”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Apele Române.
În acest moment, partea sârbă acţionează prin echipele competente Vode Vojvodine (inspecţia apelor provinciale, laboratorul acreditat etc.) împreună cu armata sârbă în vederea protejării Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse. Astfel, a fost identificată o locaţie adecvată unde s-a montat un baraj plutitor de protecţie, în acest moment, pata de petrol fiind izolată. Din dispoziţia conducerii ANAR, respectiv a directorului general, ing. Sorin Lucaci, echipele Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Banat au început încă de aseară monitorizarea (vizuală) a apelor Dunării, în secţiunea Baziaş.
Întrucât lăţimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant, formaţia de intervenţie de la Apele Române (ABA) Banat - Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraş-Severin este pregătită să acţioneze cu material tip spill sorb care va fi răspândit din bărci cu motor.
„Intervenţia de depoluare, ca şi prelevarea probelor de apă, vor fi realizate de către echipele noastre doar în eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România, respectiv se vor observa irizaţii petroliere”, se arată într-un comunciat de presă al ANAR. *sursa foto: https://rdvode.gov.rs/


Articole înrudite