08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Taxa pe bogăţie loveşte mii de gălăţeni
Taxa pe bogăţie loveşte mii de gălăţeni
Potrivit prevederilor ordonanţei de urgenţă adoptate de către Executiv, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri majorat, şi anume cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de-a doua clădiri de domiciliu şi respectiv cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu. Ordonanţa de urgenţă prevede că în cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de domiciliu, impozitul majorat se va determina în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar. Potrivit aceluiaşi act normativ, nu vor plăti impozite mai mari persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală. Pesoanele fizice care au cel puţin două clădiri în proprietate au obligaţia să depună o declaraţie specială la compartimentele de specialitate autorizate ale autorităţilor administraţiei locale în raza cărora îşi au domiciliul, precum şi la cele în raza cărora sunt situate celelalte clădiri ale acestora, modelul declaraţiei urmând să fie stabilit prin normele metodologice de aplicare a ordonanţei de urgenţă. Pentru anul fiscal 2010 termenul de plată a diferenţelor de impozit rezultate în urma aplicării ordonanţei de urgenţă este 31 decembrie 2010, iar persoanele fizice care achită integral până la data de 30 septembrie impozitele recalculate beneficiază pentu diferenţele rezultate de bonificaţia stabilită prin hotărâri ale consiliilor locale adoptate pentru anul 2010. Ordonanţa de ugenţă prevede că în termen de 15 zile de la intrarea ei în vigoare, respectiv de la 1 iulie, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Internelor elaborează norme metodologice de aplicare care vor fi aprobate prin hotărâre de guvern.

Primăria Galaţi aşteaptă normele metodologice

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole, ne-a declarat că municipalitatea aşteaptă apariţia normelor metodologice privitoare la modul de aplicare a acestor măsuri. „Aşteptăm să apară normele de aplicare pentru a se stabili clar ce înseamnă noţiunea de clădiri, respectiv dacă este vorba doar de locuinţe. Potrivit evidenţei Direcţiei de Fiscalitate Galaţi, pot să spun că un număr de 11.300 de gălăţeni au mai mult de două locuinţe”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. Rămâne de văzut dacă în categoria clădirilor vor fi incluse doar locuinţele sau şi alte bunuri, cum ar fi garaje sau depozite. Ordonanţa de urgenţă nu prevede faptul ca în cazul în care locuinţele sunt închiriate să nu se aplice majorarea de impozit, lucru care era prevăzut în vechiul Cod Fiscal.

Deputat gălăţean, proprietarul a 8 locuinţe

Deputatul PDL de Galaţi, Mihail Boldea, este unul din gălăţenii care ar urma să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a plăti impozite majorate care au fost aprobate chiar de Guvernul Boc. L-am contactat telefonic pe deputatul gălăţean pentru a afla care este părerea sa referitoare la faptul că Executivul a decis să îi taxeze suplimentar pe cei care au mai mult de o locuinţă, printre care se află şi el. Deputatul Boldea ne-a declarat că are în proprietate un număr de opt locuinţe, dintre care patru le-a închiriat şi pentru care plăteşte impozit la Direcţia de Finanţe. „În afară de cele patru locuinţe pe care le-am închiriat, mai deţin două garsoniere la A-uri, pe care le-am transformat în cabinet de avocatură. Vreau să vă spun că am plătit pentru toate locuinţele pe care le am impozitul la Primăria Galaţi. În momentul în care discutăm nu am citit ordonanţa, dar cred că acest act normativ trebuie verificat din punct de vedere al legalităţii şi al constituţionalităţii. Cred că legea ar trebui astfel făcută încât să se ţină cont şi de suprafaţa locuinţei atunci când se stabileşte un impozit (de acest lucru nu s-a ţinut cont nici în actele normative adoptate până acum - n.r.). Legea trebuie în aşa fel făcută încât să nu genereze interpretări şi discuţii şi astfel încât populaţia să nu găsească soluţii pentru a nu plăti impozitele mărite, cum ar fi să nu îşi mai treacă proprietăţile pe numele lor. Eu voi plăti impozite mărite, nu e o problemă acest lucru, dar trebuie văzut cum vor arăta normele de aplicare ale ordonanţei de urgenţă, pentru a vedea dacă cei care au în proprietate locuinţe pe care le-au închiriat vor plăti impozite mai mari. Trebuie văzut dacă acest lucru este constituţional”, ne-a declarat deputatul PDL de Galaţi.
Impozitarea mai consistentă a locuinţelor este un subiect care poate genera discuţii pro şi contra, dar este firesc ca persoanele care au avut resurse financiare să îşi cumpere mai multe locuinţe să aibă şi bani ca să plătească impozite mai mari.


Articole înrudite