Oamenii de ştiinţă cred că, în sfârşit, au descoperit de ce se răspândeşte cancerul, o constatare vitală pentru dezvoltarea tratamentelor potrivite. În timpul unei cercetări revoluţionare, care are potenţialul de a salva milioane de vieţi, oamenii de ştiinţă au identificat un mecanism cunoscut sub numele de efectul „urmăreşte şi fugi”,…
Un studiu efectuat pe 149.000 de americani arată că persoanele care cresc cantitatea de carne roşie din dietă ar putea prezenta un risc sporit de a dezvolta diabet de tip 2. „Cred că diferenţa observată în cadrul acestui studiu este suficient de mare pentru a încuraja oamenii să nu mai…

Mitul detoxifierii

Scris de Marți, 25 Iunie 2013

Detoxifierea este numele dat obiceiului de a elimina toxinele din corp. Cele mai răspândite forme de detoxifiere sunt „curăţarea ficatului” şi „curăţarea colonului”. Majoritatea doctorilor consideră terapiile de detoxifiere o formă de pseudoştiinţă, ce se bazează pe o înţelegere greşită a elementelor de bază ale biologiei. De aceea, doctorii consideră…

Mitul detoxifierii

Scris de Marți, 25 Iunie 2013

Detoxifierea este numele dat obiceiului de a elimina toxinele din corp. Cele mai răspândite forme de detoxifiere sunt „curăţarea ficatului” şi „curăţarea colonului”. Majoritatea doctorilor consideră terapiile de detoxifiere o formă de pseudoştiinţă, ce se bazează pe o înţelegere greşită a elementelor de bază ale biologiei. De aceea, doctorii consideră…

Mitul detoxifierii

Scris de Marți, 25 Iunie 2013

Detoxifierea este numele dat obiceiului de a elimina toxinele din corp. Cele mai răspândite forme de detoxifiere sunt „curăţarea ficatului” şi „curăţarea colonului”. Majoritatea doctorilor consideră terapiile de detoxifiere o formă de pseudoştiinţă, ce se bazează pe o înţelegere greşită a elementelor de bază ale biologiei. De aceea, doctorii consideră…

Mitul detoxifierii

Scris de Marți, 25 Iunie 2013

Detoxifierea este numele dat obiceiului de a elimina toxinele din corp. Cele mai răspândite forme de detoxifiere sunt „curăţarea ficatului” şi „curăţarea colonului”. Majoritatea doctorilor consideră terapiile de detoxifiere o formă de pseudoştiinţă, ce se bazează pe o înţelegere greşită a elementelor de bază ale biologiei. De aceea, doctorii consideră…
Alimentele procesate distrug bacteriile "prietenoase" din intestin, afirmă nutriţionistul Michael Pollan, care militează pentru revenirea în dieta zilnică a alimentelor preparate în casă, care ajută organismul să lupte eficient contra infecţiilor şi a obezităţii. "Timp de peste un secol, oamenii s-au angajat într-un veritabil «război» împotriva bacteriilor. Folosim un întreg…
Experţi din centre de cercetare de top din SUA au stabilit că fumatul în apartament contribuie la apariţia unui strat de substanţe nocive, care rămâne absolut pe toate suprafeţele chiar şi după aerisirea camerei. Acest strat are un efect genotoxic şi favorizează dezvoltarea cancerului, deteriorând ADN-ul celular, după cum relatează…
Absolvenţii de studii universitare sunt mai puţin afectaţi de şomaj în perioade de criză, fumează mai puţin şi sunt mai puţin înclinaţi să ajungă obezi, arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economice (OECD). „Diferenţa în privinţa ocupării locurilor de muncă între tinerii instruiţi şi cei care au…
Numărul europenilor care îşi pierd viaţa din cauza bolilor cardiovasculare a scăzut foarte mult în ultimele decenii, în timp ce numărul românilor care îşi pierd viaţa din aceste cauze a înregistrat o uşoară dar semnificativă creştere, conform unui studiu publicat în revista European Heart Journal, informează Reuters. Scăderea numărului de…
Un nou studiu arată că o plimbare de 15 minute efectuată după fiecare masă poate ajuta persoanele în vârstă să prevină apariţia diabetului de tip 2. Plimbările efectuate după masă ajută la menţinerea sub control a glicemiei la fel de bine ca o plimbare îndelungată, arată cercetătorii de la Universitatea…

Este cafeina duşmanul creativităţii?

Scris de Vineri, 28 Iunie 2013

Când consumăm o băutură care conţine cafeină, această substanţă trece de bariera hematoencefalică (un fel de interfaţă aflată între creier şi sistemul circulator al corpului, proiectată pentru a proteja sistemul central nervos de substanţe chimice din sânge care l-ar putea afecta) şi începe să blocheze activitatea unei substanţe numite adenozină.…
Majoritatea covârşitoare a oamenilor, un procent de aproximativ 95%, nu se spală suficient de bine pe mâini după ce folosesc toaleta, pentru a elimina toate bacteriile cu potenţial periculos, conform unui nou studiu, informează LiveScience.com. Conform aceluiaşi studiu, doar doi din trei oameni folosesc săpunul după ce au terminat cu…
Medicina nucleară prezintă un potenţial fantastic împotriva unor cancere agresive, afirmă directorul filialei medicale a grupului francez din industria nucleară Areva, care mizează pe un izotop radioactiv rar, capabil să distrugă selectiv celulele canceroase. "Am fost interesaţi de acele tumori împotriva cărora arsenalul terapeutic actual este foarte limitat, precum cancerul…
Carbohidraţii rafinaţi pot declanşa pofte asemănătoare cu cele ale dependenţilor de droguri, susţine o nouă cercetare care indică faptul că nivelul ridicat de zahăr din sânge datorat consumului de carbohidraţi intens procesaţi, dar şi scăderea ce apare după aport, activează centrii din creier responsabili pentru recompensare şi dependenţă. Studiul a…
Regimul mediteranean previne într-o oarecare măsură îmbătrânirea capacităţilor cerebrale. Odată cu înaintarea în vârstă apar tulburări cognitive, care afectează procese importante ca memoria, gândirea, limbajul, atenţia, luarea de decizii sau rezolvarea problemelor. Sunt funcţii superioare care scad cu vremea, scrie passionsante.be. Cercetători greci şi americani de la universităţile din Atena…
Ritmurile cardiac şi respirator ale îndrăgostiţilor se sincronizează când aceştia se întâlnesc, arată un studiu apărut în International Journal of Psychophysiology şi preluat de passionsante.be. La experimentul organizat de o echipă de cercetători de la Universitatea California au participat câteva zeci de cupluri. Participanţii au fost aşezaţi unul în faţa…
Culoarea şi natura veselei şi a tacâmurilor influenţează felul în care percepem mâncarea, arată un studiu, care nu recomandă recurgerea la roşu pentru stimularea poftei de mâncare. „Felul în care percepem mâncarea este o experienţă multisenzorială care implică nu numai gustul şi textura alimentelor, ci şi aroma şi aspectul”, spun…
Pagina 195 din 211