Alăptarea reduce riscul de boli de inimă şi de AVC în cazul mamelor

Luni, 26 Iunie 2017 13:31
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alăptarea la sân nu are efecte benefice numai pentru copii, ci contribuie şi la reducerea riscului mamelor de a se confrunta cu infarct sau accident vascular cerebral (AVC) mai târziu în viaţă, informează Xinhua care citează un studiu efectuat pe 300.000 de persoane de sex feminin din China.
Femeile care au alăptat la sân au prezentat un risc cu aproape 10% mai mic de a dezvolta boli de inimă sau accident vascular cerebral în comparaţie cu cele care nu şi-au hrănit astfel copiii.
În plus, cu cât perioada de alăptare a fost mai lungă cu atât au fost mai pronunţate efectele pozitive, se arată în cercetarea ale cărei rezultate au fost publicate în ''Journal of the American Heart Association''.
''Descoperirile ar trebui să încurajeze popularizarea alăptării la sân datorită beneficiilor pentru mamă dar şi pentru copil'', a notat într-o declaraţie coautorul studiului, Zhengming Chen, profesor de epidemiologie în cadrul Universităţii Oxford. ''Cercetarea susţine recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii potrivit cărora mamele ar trebui să îşi alăpteze copiii exclusiv la sân în primele şase luni de viaţă'', a completat Chen.
Studii anterioare au sugerat că alăptarea la sân conferă mamelor beneficii pe termen scurt, printre acestea numărându-se scăderea din greutate, reducerea nivelului de colesterol şi a tensiunii, dar şi a glicemiei. Însă, efectele pe termen lung ale alăptării asupra riscului de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare în cazul mamelor era neclar.
În cadrul noii cercetări, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford, de la Academia de Ştiinţe Medicale din China şi de la Universitatea Peking au studiat 300.000 de femei din China cu vârste cuprinse între 30 şi 79 de ani, ca parte a unui studiu de amploare intitulat ''China Kadoorie Biobank'', care oferă informaţii detaliate cu privire la istoria lor reproductivă şi a stilului de viaţă.
După opt ani de cercetări, au fost constatate 16.671 de cazuri de afecţiuni coronariene — inclusiv infarct — şi 23.983 de accidente vasculare cerebrale în rândul celor 290.000 de femei care la momentul înscrierii la studiu nu aveau un istoric privind bolile cardiovasculare.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că în comparaţie cu femeile care nu alăptaseră niciodată la sân, mamele care făceau acest lucru aveau un risc cu 9% mai mic de a dezvolta afecţiuni cardiace şi cu 8% mai redus de accident vascular cerebral.
În rândul mamelor care şi-au alăptat copiii la sân timp de doi ani sau mai mult, impactul bolilor de inimă era cu 18% mai mic, iar cel de accident vascular cerebral era cu 17% mai scăzut spre deosebire de femeile care nu alăptaseră niciodată.
Creşterea cu câte şase luni a perioadei în care era practicată alăptarea la sân a bebeluşului a fost asociat cu o scădere de 4% a riscului de boli de inimă şi cu 3% de accident vascular cerebral, au notat de asemenea cercetătorii.
''Deşi nu putem stabili efectele de cauzalitate, beneficiile pentru sănătatea mamei în urma alăptării la sân ar putea fi explicate printr-o 'resetare' mai rapidă a metabolismului mamei după naştere'', a explicat coautoarea lucrării, Sanne Peters, de la Universitatea Oxford. ''Sarcina modifică în mod dramatic metabolismului unei femei, aceasta stocând grăsime pentru a conferi energia necesară pentru dezvoltarea bebeluşului ei şi pentru alăptarea acestuia, după naştere'', a explicat ea adăugând că ''alăptarea la sân ar putea contribui la eliminarea mai rapidă a grăsimii acumulate''.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu