14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
”Amnezia sarcinii”, o tulburare care afectează femeile în ultimul trimestru de graviditate
”Amnezia sarcinii”, o tulburare care afectează femeile în ultimul trimestru de graviditate

Aşa numita "amnezie a sarcinii" sau pierderea temporară a memoriei legată de micile detalii există şi afectează în special femeile aflate în cel de-al treilea trimestru de graviditate, potrivit unui studiu realizat de cercetători australieni publicat şi citat de EFE.
"Funcţiile cognitive, memoria şi randamentul organizatoric al femeilor însărcinate sunt semnificativ mai mici decât cele ale femeilor neînsărcinate, mai ales în al treilea trimestru de sarcină", potrivit unui studiu publicat recent de revista de specialitate The Medical Journal of Australia.
Cercetătorii au descoperit că diferenţele se dezvoltă încă din primul trimestru al sarcinii şi că memoria înregistrează o scădere semnificativă încă din primele luni, cu o agravare a funcţiilor cognitive în ultimul trimestru de sarcină.

"Mommy-brain", afectează până şi pe cele mai organizate şi eficiente femei

În trimestrul trei, viitoarele mămici deja au dificultăţi serioase în a-şi aminti diverse detalii, ceea ce înseamnă că situaţia se agravează pe măsură ce sarcina avansează. O explicaţie plauzibilă este că viitoarea mamă este preocupată de ceea ce o aşteaptă. Oricine poate uita când are o grijă, sau trece printr-o perioadă mai dificilă. Iar când pe viitoarea mamă o aşteaptă un travaliu şi o schimbare atât de mare, precum naşterea unui copil, se poate instala şi această amnezie temporară.
Medicii recomandă o serie de tehnici menite să diminueze predispoziţia către episoadele amnezice în perioada sarcinii. Somnul de calitate este esenţial pentru randamentul activităţii cerebrale, de aceea este ideal ca viitoarele mame să doarmă între nouă şi unsprezece ore pe noapte. O dietă echilibrată, care să furnizeze vitaminele şi mineralele necesare în cele nouă luni de sarcină, este un alt remediu preventiv.
Mişcarea favorizează de asemenea accelerarea fluxului sanguin, pentru o mai bună irigare a creierului, notează cercetătorii australieni.


Articole înrudite