13 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O echipă de cercetători americani atrage atenţia asupra pericolelor la care se expun copiii mici care utilizează excesiv smartphone-uri şi tablete. Folosirea îndelungată a acestora ar putea avea consecinţe puţin cunoscute deocamdată asupra motricităţii lor, scrie metronews.fr.
Potrivit unui studiu american, 38% din copiii sub doi ani au utilizat deja un smartphone sau o tabletă. Folosirea în exces a telefoanelor cu ecran tactil şi a tabletelor digitale a intrat în atenţia specialiştilor în sănătate. De această dată nu sunt incriminate undele electromagnetice, ci sunt evidenţiate pericolele pe care le reprezintă aparatele menţionate asupra dezvoltării motorii a copiilor. Potrivit cercetătorilor, folosirea sistematică a ecranelor tactile împiedică învăţarea scrierii de mână şi, prin urmare, dezvoltarea muşchilor de la degete şi mâini.
„Dacă îşi petrec timpul pe iPad, fără a face exerciţii de scriere clasică, muşchii vor slăbi”, explică Lindsay Marzoli, ergoterapeut la institutul Learning and Therapy din Maryland (SUA). Cercetătorii ştiu că această problemă există la copii, însă nu pot spune deocamdată care vor fi consecinţele pe termen lung deoarece tehnologiile respective sunt destul de recente.
Academia americană de pediatrie face totuşi recomandări precise în privinţa utilizării tabletelor şi smartphone-urilor: copiii nu trebuie să le folosească mai mult de două ore pe zi (media de trei-patru ore ar putea fi periculoasă), iar cei sub doi ani nu trebuie să aibă niciun contact cu ecranele tactile ale aparatelor.
Concluzia specialiştilor este alarmantă, în contextul în care un studiu desfăşurat în Statele Unite de Common Sense Media a arătat că 38% din copiii mai mici de doi ani au folosit deja o tabletă sau un smartphone în 2013. În Franţa, un studiu al Orange-Terrafemina, publicat în septembrie 2012, dezvăluia faptul că 71% din copiii de sub 12 ani folosesc în mod regulat tableta electronică a părinţilor, încheie metronews.fr.


Articole înrudite