02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vrei să slăbeşti sau să scapi de probleme? Meditează!
Vrei să slăbeşti sau să scapi de probleme? Meditează!
Acesta este sfatul pe care l-am primit de la un bun cunoscător al minţii, corpului dar şi spiritului omenesc. Sebastian Ivaşcu Singera, scriitor şi antrenor personal de yoga, dezvăluie câteva dintre secretele unei vieţi echilibrate atât din punct de vedere material cât şi din punct de vedere emoţional în cartea sa numită sugestiv “Arhitectura minţii”. Alimentaţia şi meditaţia se află printre cele mai importante lucruri de care un om trebuie să aibă grijă ca să ducă o viaţă sănătoasă şi liniştită. Într-un scurt interviu pentru „Monitorul de Galaţi”, Sebastian trasează liniile principale de urmat pentru un trai cât mai lipsit de probleme.
- Cum ne ajută meditaţia să ne echilibrăm viaţa?
Meditaţia reprezintă abilitatea de a ne concentra mintea spre interior sau asupra minţii însăşi. În val-vârtejul zilnic, mintea noastră ne este aglomerată cu gânduri, griji şi temeri de-a lungul unui program aglomerat care ne solicită conştientul la maxim. Astfel, atenţia ne este îndreptată în permanenţă spre exterior. Emisfera stângă cerebrală corespunde conştientului, pe când emisfera dreaptă reprezintă supraconştientul. Subconştientul este apanajul glandei pineale. Pentru a fi echilibraţi este nevoie să acordăm un timp egal sau atenţie suficientă actului de a medita, adică trebuie să fim capabili să ne concentrăm asupra gândurilor sau asupra unui singur gând. De asemenea, trebuie să învăţăm să ne vizualizăm, adică să ne vedem pe noi înşine cum am privi altă persoană. Atunci când ne imaginăm propria persoană avem puterea să ne echilibrăm. Meditaţia trebuie făcută, ideal, dimineaţa, la prima oră, sau înainte de a adormi.

- Atitudinea pozitivă ne menţine sănătoşi?
Consider autosugestia ca fiind abilitatea noatră naturală de a ne imprima subconştientul cu noi tipare de gândire prin repetiţie. Aşa cum mintea ne este imprimată încă din naştere cu anumite moduri de a gândi, idei sau reflexe, aşa şi noi putem prelua controlul asupra modului în care gândim, folosind autosugestia. Ştim că felul în care gândim ni-l proiectăm în realitate ca şi experienţe. Aşa că eliminăm gândurile şi implicit obiceiurile care nu ne plac şi creăm noi tipare de gândire, care rezultă într-o atitudine pozitivă, cu un comportament pe măsură.
- Cât de importantă este alimentaţia pentru corp şi minte?
Alimentaţia ne asigură buna funcţionare a corpului cu materie primă de calitate. Noi celule sunt create, în timp ce altele mor. O alimentaţie optimă schimbă în timp compoziţia chimică la nivel celular. O minte sănătoasă nu poate exista decât într-un corp sănătos, aşa că există o relaţie simbiotică reciproc valabilă între aceste două vehicule cu ajutorul cărora ne manifestăm în viaţa fizică.
- Trecem mai uşor peste probleme dacă urmăm un regim de detoxifiere şi meditaţie?
Problemele sunt blocaje iar blocajele vin din minte. Ca să le rezolvăm trebuie mai întâi să le identificăm. Meditaţia este actul de a ne concentra mintea asupra ei însăşi sau starea când obiectul şi intrumentul cunoaşterii devin unul şi acelaşi. Odată identificate, folosim imaginaţia pentru a le elimina. Am descris metoda practică prin care putem face acest lucru în cartea mea „Arhitectura Minţii”. Simbolic, detoxifierea corpului reprezintă actul de a ne elibera de gânduri, reflexe şi idei „toxice” precum şi de un strat de grăsime atunci când în viaţă apar circumstanţe de care ne izolăm.
- Exemplifică un exerciţiu care ne relaxeză profund corpul şi mintea.
Am descoperit că actul de a respira dă tonul sau ritmul oricărui schimb de energie. Aşa ne liniştim. Când mintea e agitată de griji şi gânduri e ca o mare furtună în care plutim în derivă aruncaţi de valuri de colo-colo. Aşa că, pentru a linişti corpul apoi mintea, trebuie să ne reglăm mai întâi respiraţia. Inspir în 8 secunde şi expir tot în 8. Repet asta de 7 ori. Un alt exerciţiu este să inspir în 8 secunde, ţin respiraţia 8 secunde după care expir tot în 8. Postura coloanei trebuie să fie verticală şi să fim aşezaţi confortabil. După ce mi-am liniştit mintea puţin cu exerciţiile de respiraţie, îmi imaginez că sunt într-un spaţiu vast de culoare albastru tesla sau albastru regal. Această culoare, atunci când ne-o imaginăm, ne activează glanda pineală sau ochii minţii ca să putem să ne privim interiorul. Apoi, îmi imaginez un cerc albastru regal în centrul căruia fixez un punct de aceeaşi culoare. Mă concentrez pe acest simbol şi observ ce îmi vine în minte. Punctul simbolizează glandapineală sau ochiul minţii iar cercul reprezintă lumea mea interioară de care devin conştient. Odată liniştită mintea, ni se deschide Universul interior, pe care îl putem explora. Acest exerciţiu poate fi făcut de oricine cu puţină practică.


Articole înrudite