08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
2015, anul în care numărul crimelor aproape că s-a triplat
2015, anul în care numărul crimelor aproape că s-a triplat

Anul ce tocmai a trecut ar putea fi considerat fără nicio exagerare ca fiind un an în care, în judeţul Galaţi, crima a apărut mult prea des ca mijloc de rezolvare a unei crize sau a unui banal conflict. Potrivit datelor furnizate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi în anul 2015 au fost înregistrate, până la data de 14 decembrie 2015, 65 de cauze de omor în judeţul Galaţi. Asta în situaţia în care în anul 2014 aveam înregistrat un număr de 28 de crime. Vorbim aproape de triplarea infracţiunii comise de cele mai multe ori fără un mobil precis, pe fondul unor conflicte mai vechi sau a unora abia apărute. În mai toate cazurile, consumul de alcool a avut partea lui de vină în declanşarea unor adevărate tragedii. Făcând pe o radiografie a crimelor, tentativelor de omor şi violurilor comise în 2015 faţă de cele comise în 2014, putem observa o evoluţie variabilă. „În anul 2015 s-au înregistrat 65 cauze de omor, 19 de tentative de omor şi 6 violuri. În anul 2014 se înregistraseră 28 de cazuri de omor, 41 de tentative la omor şi trei cazuri de viol”, a precizat Liliana Istrate, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi. În evidenţă se arată şi că dacă în 2014, în cele 28 de cazuri de omor s-au găsit faptaşii, în 2015, dintre cele 65 de cazuri de omor, au fost deocamdată descoperiţi autorii doar a 47 dintre ele. 

Probabil, crima anului 2015 la Galaţi va rămâne cea comisă într-un triunghi amoros, la începutul lunii ianuarie, la Frumuşiţa. Atunci, o femeie de 46 de ani a fost găsită moartă, lovită cu corpuri contondente şi înjunghiată de 22 de ori cu un cuţit. Nina Petrea, victima, se afla în casa lui Gherasim Sântion, un sătean de 74 de ani din localitate, unde se mai afla în acel moment şi Bâgu Tanţa, o altă femeie din localitate, tot de 46 de ani, cei trei formând un triunghi amoros. În cele din urmă, atât bătrânul, cât şi cealltă femeie au fost reţinuţi, iar mobilul crimei, potrivit procurorilor, ar fi gelozia Tanţei Bâgu faţă de victimă, Nina Petrea, aşa că „gura satului” pare că a avut dreptate. Nu trebuie ignorat nici sadismul de care a dat dovadă bătrânul. Expertiza psihiatrică făcută acestuia i-a îngrozit pe toţi. 

O altă crimă a avut loc la Tecuci, unde o femeia l-a ucis cu un fier de călcat pe bătrânul pe care îl îngrijea. Bărbatul de 71 de ani a murit pe loc, iar cea care a comis fapta ar fi spus că a făcut-o din cauza avansurilor sexuale nedorite ale victimei.

Tot la Tecuci, un bolnav psihic scăpat de sub control şi-a ucis sora şi şi-a băgat mama în spital. Individul nu îşi mai luase pastilele şi băuse alcool. 

Printre crimele neelucidate se numără cea de la Târgu Bujor. În octombrie 2015, Gheorghe Păun, de 52 de ani, care locuia la o familie din Tg. Bujor,  a fost găsit mort în pârâul Chineja. Cadavrul prezenta urme de violenţă - 29 de lovituri de cuţit şi avea pe faţă arsuri. Bărbatul ar fi fost ameninţat să se întoarcă la o stână de unde fugise, altfel va muri. Deocamdată cercetările nu au elucidat cazul. 


Articole înrudite