14 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Activităţi de vară pentru copiii din Galaţi cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate - GALERIE FOTO
Activităţi de vară pentru copiii din Galaţi cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate - GALERIE FOTO

Luni, 03 iulie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, trei parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos au desfăşurat un program special dedicat copiilor înscrişi în cadrul proiectului naţional „Alege Şcoala pentru viitor!”.
Proiectul amintit, implementat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în parteneriat cu Patriarhia Română, se apropie de final, iar cu această ocazie a fost organizat un eveniment care înglobează, în perioada vacanţei de vară, toate activităţile derulate din anul 2021 până în prezent.
În cadrul manifestărilor desfăşurate se numără Şcoala de Duminică, ateliere nonformale, ateliere de suport educaţional şi psihologic şi activităţi extracurriculare.
Cu mare bucurie şi plini de entuziasm, o sută de copii din comunele Frumuşiţa, Nămoloasa şi Ghidigeni, judeţul Galaţi, au participat luni, mai întâi, la o slujbă de mulţumire săvârşită în biserica Parohiei Frumuşiţa, judeţul Galaţi, apoi, la concursul tematic prin care au fost puse în valoare creativitatea, abilităţile de viaţă şi spiritul de echipă, în cadrul primitor al Caminului Cultural din această comună gălăţeană.
Activitatea festivă de luni a sumarizat întreaga activitate desfăşurată de copii de-a lungul proiectului împreună cu instructorii şi pedagogii sociali. Programul a inclus cântece, dansuri, scenete, expoziţii de icoane, ouă încondeiate şi lucrări realizate de copii la atelierele nonformale, precum şi un meci de fotbal.
La eveniment au luat parte autorităţi locale, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, managerul şi echipa de implementare a proiectului şi, bineînţeles, foarte mulţi copii.
Prezent la eveniment, preotul Constantin Naclad, managerul proiectelor „Alege Şcoala!”, a declarat că: „Toţi copiii înregistraţi în proiect vor fi susţinuţi şi din punct de vedere material pentru a-i stimula să participe la activităţi, să se integreze într-o comunitate care să îi ajute să se regăsească, să suplinească atât cât este posibil afecţiunea şi atmosfera viciată din cauza lipsei unuia sau a ambilor părinţi. Biserica în genere se identifică cu familia cea mare a fraţilor întru Hristos, iar copilul privat de familia întregită are şansa să retrăiască acest simţământ. Proiectele «Alege Şcoala!» în general au pus accentul pe o motivaţie interioară care este stimulată de comuniune şi comunitate”.
Biserica Ortodoxă Română pune accentul pe educaţia copiilor, precum şi pe dezvoltarea acestora din punct de vedere spiritual şi emoţional. Lipsa unui dintre părinţi din tabloul familial lasă amprente semnificative în sfera emoţională şi socială a copiilor, iar aceştia au nevoie de ajutor specializat din partea psihologilor şi de sprijin duhovnicesc din partea preoţilor pentru a putea gestiona situaţia prin care trec şi pentru a se putea integra într-o manieră firească în societate, fără a se simţi marginalizaţi.
Proiectul „Alege Şcoala pentru viitor!” face parte dintr-un un program pilot de stimulare a participării la educaţie a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Proiectul a început în luna aprilie a anului 2021 şi a avut scopul de a preveni fenomenul de părăsire timpurie a şcolii şi menţinerea în sistemul de educaţie a 270 de copii expuşi acestui risc, cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.
Copiii din grupul ţintă beneficiază săptămânal de activităţi de tip şcoală după şcoală, ateliere tematice, Şcoala de Duminică, programe de consiliere psihologică, şcolară şi vocaţională, concursuri, excursii şi de o platformă de comunicare cu părinţii. Această platformă are rolul de a facilita comunicarea între şcoală, părinţii plecaţi din ţară şi copiii rămaşi acasă, pentru ca părinţii să poată fi informaţi şi să se implice în actul educaţional, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. *GALERIE FOTO, mai jos!


Articole înrudite