16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Acuzaţii de discriminare la Plaja Dunărea: "Ştiu legea foarte bine!"
Acuzaţii de discriminare la Plaja Dunărea: "Ştiu legea foarte bine!"

Gospodărire Urbană SRL Galaţi, societatea care administrează "Plaja Dunărea", a anunţat pe pagina de facebook a aqua park-ului gălăţean că persoanele cu dizabilităţi au acces gratuit în baza de agrement.

Redăm în continuare, integral, anunţul societăţii în care se specifică şi condiţiile prin care persoanele cu handicap, dar şi însoţitorii lor, beneficiază de această gratuitate: "Baza de agrement «Plaja Dunărea» este accesibilă şi pentru persoanele cu dizabilităţi, iar accesul acestora se face în următoarele condiţii: Cu prezentarea la intrare a legitimaţiei - disability card sau a certificatului de încadrare în grad de handicap; Adultul cu handicap grav şi însoţitorul acestuia beneficiază de intrare gratuită; Însoţitorul sau asistentul personal trebuie să însoţească persoana cu dizabilităţi; Adultul cu handicap accentuat beneficiază de intrare gratuită; Copilul, indiferent de gradul de handicap şi însoţitorul acestuia beneficiază de intrare gratuită".

Decizia Gospodărire Urbană de a oferi acces gratuit la "Plaja Dunărea" pentru persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora a creat confuzie în rândul gălăţenilor. "Sintagma «Însoţitorul (...) trebuie să însoţească persoana cu dizabilităţi» este una discriminatorie şi transmite mesajul că persoana cu dizabilităţi nu poate fi o persoană independentă, incapabilă să se descurce singură! Mai mult chiar, conform legii 448/2006, nu toate persoanele au asistent personal/însoţitor şi atunci se creează confuzie!!!", a comentat o gălăţeancă la postarea societăţii.

În replică, Gospodărire Urbană a răspuns: "Această măsură are scopul de a ne asigura că persoanele cu handicap grav cu însoţitor au parte de suportul însoţitorului sau asistentului personal pentru a se aşeza pe şezlong şi pentru a utiliza grupul sanitar. Vă mulţumim pentru înţelegere".

Un gălăţean "sare" în apărarea societăţii. "Potrivit art. 5, pct. 21 din Legea nr. 448/2006, republicată «însoţitor - persoana care acompaniază persoana cu handicap şi care beneficiază de drepturi în condiţiile prevăzute de lege». Exact acesta este sensul cuvântului «însoţitor» din anunţ. Cei care interpretează altfel, au probleme de înţelegere", a comentat acesta.

"Acompaniază, nu trebuie să însoţească!!! Ştiu legea foarte bine! Era vorba de folosirea verbului «a trebui». Zi extraordinară!", a răspuns gălăţeanca, care consideră că modul în care a fost exprimată decizia nu este unul tocmai edificator.

Măsură implementată de la început, dar votată după 1 an

Precizăm că în urmă cu o lună, Gospodărire Urbană menţiona că această facilitate este strict propusă, susţinută şi implementată de către societate şi nu ca urmare a propunerii vreunui partid politic.

"Gospodărire Urbană S.R.L. Galaţi susţine integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi prin asigurarea accesului la petrecerea timpului liber, conform art. 21 (1) din Legea 448/62006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Prin urmare, s-a stabilit încă de anul trecut, când baza de agrement «Plaja Dunărea» a fost deschisă, asigurarea accesului gratuit pentru persoanele cu dizabilităţi. Deoarece Plaja a funcţionat doar o lună, terminându-se sezonul estival, nu am avut timpul necesar pentru a implementa această măsură.
Pe data de 16 iunie 2022, baza de agrement «Plaja Dunărea» s-a deschis pentru cetăţeni, iar Gospodărire Urbană S.R.L. şi-a asumat asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi, chiar dacă această măsură a fost votată abia miercuri, 29.06.2022, în şedinţa ordinară a Consiliului Local, prin Proiectul de hotărâre nr. 462 din 24.06.2022 pentru modificarea H.C.L. 111/20.10.2016 privind aprobarea tarifelor pentru activităţile specifice desfăşurate de către Gospodărire Urbană S.R.L. Galaţi, cu modificările şi completările ulterioare.
De la începutul sezonului estival şi până în prezent, în baza de agrement «Plaja Dunărea» au fost 16 persoane cu dizabilităţi, cărora li s-a facilitat accesul gratuit în baza de agrement. Informăm că această facilitate este strict propusă, susţinută şi implementată de către Gospodărire Urbană SRL Galaţi şi nu ca urmare a propunerii vreunui partid politic.
Conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, accesul persoanelor cu dizabilităţi la baza de agrement «Plaja Dunărea», se face în următoarele condiţii:
- Cu prezentarea la intrare a legitimaţiei - disability card sau a certificatului de încadrare în grad de handicap;
- Adultul cu handicap grav şi însoţitorul acestuia beneficiază de intrare gratuită;
- Adultul cu handicap accentuat beneficiază de intrare gratuită;
- Copilul, indiferent de gradul de handicap, şi însoţitorul acestuia beneficiază de intrare gratuită", informa societatea pe 1 iulie 2022.

Articole similare:
- Gălăţenii sunt revoltaţi de regulile şi preţurile de la Plaja Dunărea

- Mămicile din Galaţi au voie la Plaja Dunărea cu apă şi mâncare pentru bebeluşi


Articole înrudite