Acuze de lipsire de libertate la CNVA

Luni, 23 Octombrie 2017 15:31
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tudor Gheorghe, un licean de clasa a 12-a de la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” a adresat o scrisoare deschisă către mai multe autorităţi, printre care se numără şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi prin care acuză instituţia de învăţământ de lipsire de liberate în formă continuată. Asta deoarece potrivit regulamentului de ordine interioară elevii nu au voie să părăsească incinta liceului nici în pauze. ”Ca urmare a faptului că situaţia din CNVA Galaţi a devenit insuportabilă (elevilor, inclusiv celor majori le este interzis, fizic, să părăsească incinta şcolii), drepturile elevilor fiind vădit călcate în picioare, am decis să formulez şi să trimit următoarea sesizare către toate instituţiile abilitate ale statului, printre care Prefectura Galaţi, Primăria Galaţi, MEN, Corpul de Control al MEN, Poliţia Română, Comisia pentru Educaţie de la Camera Deputaţilor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi. Sper că instituţiile relevante să ia act de această corespondenţă şi să dispună măsurile necesare pentru a pune capăt acestui vădit abuz”, scrie liceanul pe facebook.
"Gravitatea şi ilegalitatea situaţiei create au fost aduse la cunoştinţă direcţiunii în repetate rânduri de către elevi, părinţi şi reprezentanţi ai Consiliulului Elevilor, însă fără nici un rezultat.
Implementarea acestui regulament abuziv reprezintă o încălcare gravă a legislaţiei naţionale şi a drepturilor omului, aducând atingere intereselor legitime ale elevilor instituţiei. Astfel, zi de zi, elevii Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" sunt supuşi unui tratament ilegal, privativ de libertate fizică, de natură să le afecteze siguranţă, sănătatea, demnitatea. În calitate de instituţie publică, va rog să luaţi act de această situaţie abuzivă ce se petrece în cadrul Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" şi să demaraţi demersurile necesare pentru remedierea ei în cel mai scurt timp.", se arată în scrisoarea deschisă trimisă de licean dar şi postată pe contul său de socializare.

Colegii şi părinţii îl susţin pe Tudor

Elevul îşi susţine cauză şi spune că de fapt reprezintă mult mai mulţi elevi majori din instituţia de învăţământ. ”Nu solicit nimic altceva decât ca elevilor majori să le fie respectat dreptul constituţional de a părăsi incinta şcolii oricînd îşi doresc. Se poate ieşi doar pe baza unui bilet de voie, dar trebuie să căutăm profesorul şi acesta să stabilească dacă avem sau nu dreptul. Am avut colege cărora li s-a făcut rău, dar care nu au putut pleca acasă. Repet că nu avem punct alimentar în liceu şi este vorba şi de cei care fumează, de ce nu“, a spus Tudor Gheorghe.
”Îl susţin pe Tudor, nu este nevoie să ne justificăm, până la urmă dacă ne este foame sau vrem să fumăm suntem majori. Este decizia noastră, nu putem să fim ţinuţi cu forţa într-un anume loc. Am primit şi amenzi în interiorul liceului, eu personal nu am fumat nici în liceu la baie, nici în curtea liceului când erau porţile deschise, dar le-au dat anumiţi poliţişti pentru fumat, când eram în spate, am putea ieşi într-un loc amenajat“, a spus Oana Mangalea, altă liceană de la CNVA.
Inspectoratul Şcolar Judeţean va analiza conţinut scrisorii, dar în principiu regulamentul este legat adoptat. ”Hotărârea a fost luată pe baza consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Deciziile se iau în beneficiul elevilor deoarece este foarte important asigurarea securităţii elevilor. Din consiliu de administraţie fac parte şi reprezentanţi ai elevilor şi ai părinţilor. Probabil că vor fi modificări în perspectivă pentru a se ajunge la o altă situaţie, există discuţii cu părinţii, cu diriginţii, cadrele didactice “, a precizat Oana Enache, purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi.
Conducerea CNVA a luat această măsură pentru a proteja elevii, care ar putea fi victimele unor accidente când ies din incinta liceului. ”Am discutat cu elevii. Sunt două variante, una este ca elevii majori să poată ieşi pe bază de act de identitate arătat celor de la pază. Liceul nu este închis, am luat doar măsuri pentru siguranţa elevilor, dar suntem deschişi discuţiilor “, a precizat Onuţ Atanasiu, director adjunct al CNVA.
Lucian Gheorghe, tatăl elevului care a scris scrisoarea îl susţine. ”Am aflat despre scrisoare după ce a publicat-o. Atâta vreme cât fiul meu are 18 ani, are responsabilitate pentru toate faptele şi acţiunile sale“, a spus tranşant tatăl elevului care a iniţiat acesată dezbatere.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu