Au îndurat frigul nopţii pentru un pachet de alimente

Marți, 15 Octombrie 2013 03:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Deşi atât reprezentanţii conducerii Primăriei, cât şi cei ai Cantinei de Ajutor Social au făcut în ultimele zile un apel către beneficiarii alimentelor acordate de Uniunea Europeană să nu se înghesuie din prima zi la cozi deoarece cantitatea de produse este suficientă, acest mesaj nu a avut efectul scontat. Astfel, chiar dacă afară este frig, mai ales în timpul nopţii, unii oameni în vârstă au venit cu scăunelul încă de duminică seara pentru a fi siguri că, petrecând o noapte sub cerul liber, vor fi printre primii care vor primi alimentele acordate prin intermediul programului PEAD. O astfel de situaţie s-a înregistrat ieri în cazul punctului de distribuţie din Þiglina 1, care este destinat persoanelor cu handicap. Oamenii au sperat că astfel vor primi toate produsele alimentare promise, lucru care nu s-a întâmplat anul trecut, când uleiul a lipsit din stoc. Pentru a veni în sprijinul celor care au preferat să îşi petreacă astfel noaptea, directorul Cantinei de Ajutor Social, Picu Apostol Roman, a decis ca începerea distribuirii pachetelor cu cele 9 produse alimentare  să se facă mai devreme decât ora anunţată, care era ora 8, programul zilnic fiind până la ora 14, inclusiv sâmbăta. „Rog încă o dată pe toţi beneficiarii să vină la ore diferite şi să nu stea din primele zile la cozi deoarece cantitatea de alimente este mai mult decât suficientă. Tot în ajutorul lor am pus produsele în câte două sacoşe foarte mari, pentru a le putea transporta. De asemenea, avem la fiecare centru câte un şofer, iar pe cei care nu pot să îşi ducă pachetul îi ajutăm noi, îl ducem cu maşina”, ne-a declarat Picu Roman.
La nivelul Galaţiului, numărul total al beneficiarilor este de 14.267, din care 5.259 sunt pensionari, 5.140, persoane cu dizabilităţi, 2.907 sunt  şomeri şi 961 sunt  beneficiari ai venitului minim garantat. Punctele de distribuţie deschise sunt amplasate în Piaţa Veche, lângă Şcoala nr. 26 „Ion Creangă”, pentru pensionari; Piaţa Þiglina 1, pentru persoanele cu dizabilităţi, aleea principală din Piaţa Mare - pentru şomeri şi aleea secundară din Piaţa Mare, pentru persoanele care beneficiază de venit minim garantat. Persoanele care nu se pot deplasa pot suna la numărul de telefon 0236/460, livrarea pachetelor fiind făcută de echipe ale Cantinei de Ajutor Social, în urma verificarea datelor, a situaţiei solicitanţilor şi anunţarea, tot telefonic, a livrării, anunţă Primăria Galaţi.

„Mi-a fost frică că nu voi mai apuca pachetul”

Ne-a spus Savin Maria, care a venit duminică noaptea, în jurul orei 2, cu un scăunel pentru a prinde un loc cât mai în faţă. „Eu sunt mai prevăzătoare de felul meu şi vreau să mă asigur că voi apuca toate alimentele. A fost frig afară, dar sunt învăţată când stăteam la coadă la lapte pe vremea lui Ceauşescu. Mie alimentele astea îmi sunt de mare folos, am o pensie de doar 4 milioane de lei vechi”, ne-a spus femeia. Oamenii care stăteau liniştiţi la coadă nu au avut prea multe nemulţumiri legate de modul în care se distribuiau alimentele, unii dintre ei stând la intrare pentru a veghea ca nimeni să nu intre peste rând. „Este bine că am primit ceva produse, vina iarna, au crescut preţurile, viaţa este grea mai ales pentru noi cei în vârstă. Orice produs este binevenit”, ne-a mai spus Sterică Alexandru.
Deşi distribuirea ajutoarelor a decurs în cea mai mare parte a timpului normal, oamenii respectând rândul şi aşteptând în linişte să primească pachetele, au existat şi momente în care unii din vârstnici au ţipat şi s-au împins, aceştia fiind nemulţumiţi de modul în care merg lucrurile.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu