18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Directorului Casei de Cultură Tecuci, acuzat că a adus prejudicii de imagine judeţului Galaţi şi României
Directorului Casei de Cultură Tecuci, acuzat că a adus prejudicii de imagine judeţului Galaţi şi României

Consiliului local Tecuci, în şedinţa ordinară din data de 23 august a adoptat o hotărâre privind încetarea înainte de termen a mandatului de manager al directorului Casei de Cultură, Mircea Călianu. Proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Tecuciului a fost adoptat cu 14 voturi pentru (PSD, PMP, ALDE, independent) şi 2 împotrivă (PNL).
Totul a pornit de la o adresă transmisă de Centrul  Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi Primăriei Tecuci, în urma unor evenimente neplăcute care s-au petrecut în data de 14 august, cu prilejul desfăşurării Festivalului Internaţional de Folclor. În această adresă, care a fost citită în plen de primarul Tecuciului, Cătălin Hurdubae, se arată următoarele: „Vă facem cunoscut că C.C.J.D. Galaţi, instituţie aflată în subordinea Consiliului judeţului Galaţi, a organizat în august 2016 ediţia a IX-a a Festivalului internaţional de Folclor «Doina Covurluiului», la care au participat ansambluri de gen din 9 ţări. În virtutea relaţiei de colaborare dintre instituţia noastră şi Casa de Cultură a municipiului Tecuci, am stabilit de comun acord cu reprezentanţii acestei instituţii organizarea unui spectacol de folclor în ziua de 14 august, ora 18.00, la care să participe ansambluri din Macedonia, Estonia şi Spania. Dat fiind faptul că ceea ce am stabilit cu reprezentanţii Casei de Cultură nu s-a respectat, vă supunem atenţiei o listă de lucruri care au adus grave prejudicii de imagine Galaţiului şi României:
- Autocarul trimis de Casa de Cultură din Tecuci pentru Ansamblul din Macedonia nu avea aer condiţionat
- Casa de Cultură a pus la dispoziţie un spaţiu foarte mic de schimbat costumele pentru ansambluri de câte 40 de persoane
- Publicul şi artiştii nu au avut scaune deşi într-o încăpere din zona scenei existau aceste scaune
- Angajaţii din Tecuci au motivat că managerul nu a aprobat folosirea scaunelor
- Artiştii nu au avut acces la grupuri sanitare
- Sonorizarea nu a fost de calitate
- Masa la restaurant a întârziat aproximativ o oră şi jumătate, şi nici nu a fost suficientă pentru cei o sută de artişti
- Personalul din restaurant s-a purtat necivilizat, punând mâncare în farfurii cu mâna
- Însoţitorii grupurilor, angajaţi ai C.C.J.D., au ajutat la servirea mesei deoarece personalul  nu putea face faţă
- În tot acest timp, managerul Casei de Cultură nu a fost prezent la restaurant
Oaspeţii prezenţi la festivalul nostru au fost neplăcut impresionaţi de toate aceste lucruri care vor fi cunoscute şi de alte grupuri de gen din ţări pe care vom dori să le invităm în Festival.
Ţinând cont că municipiul Tecuci, judeţul Galaţi şi România, au suferit un prejudiciu de imagine, în ciuda succesului Festivalului din Galaţi, având cunoştinţă de cele enumerate, vă rugăm, stimate domnule primar, să luaţi măsurile ce se impun. Vă asigurăm că C.C.J.D. va rămâne, în ciuda celor întâmplate, un partener serios pentru instituţia şi municipiul dumneavoastră, ca şi pentru celelalte instituţii din judeţ care participă serios şi profesionist la menţinerea unei vieţi culturale autentice în judeţul Galaţi”.
Adresa transmisă de C.C.D.J. Galaţi primarului Tecuciului a fost semnată de cele trei însoţitoare ale grupurilor folclorice care au concertat la Tecuci: însoţitorul grupului Macedonia – Horujenco Mihaela, însoţitorul grupului Spania – Potec Mădălina şi însoţitorul grupului Estonia – Ene Ana Maria.


Articole înrudite