19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Sărbătoarea Bunei Vestiri în Arhiepiscopia Dunării de Jos
FOTO: Sărbătoarea Bunei Vestiri în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Două parohii din Arhiepiscopia Dunării de Jos care îşi sărbătoresc hramul la Praznicul „Bunei Vestiri” l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Casian la slujbele săvârşite în bisericile parohiale.
La slujbele arhiereşti au participat cadre medicale, membre ale Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe Române din cele două judeţe ale eparhiei, coordonatoarele Comitetelor parohiale, profesori, elevi, dar şi numeroşi credincioşi.
"Manifestările pastoral-liturgice şi misionare prilejuite de acest praznic închinat Maicii Domnului au debutat la Biserica româno-elenă „Buna Vestire” din muncipiul Brăila cu oficierea Vecerniei cu Litie şi a Acatistului Bunei Vestiri de către Înaltpreasfinitul Părinte Arhiepiscop Casian.
Ierahului locului s-a rugat împreună cu clericii şi credincioşii din această comunitate parohială şi a rostit un cuvânt de învăţătură despre sărbătoarea închinată Maicii Domnului de la începutul primăverii.
Astăzi, 25 martie, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la biserica istorică „Buna Vestire” din municipiul Galaţi.
În omilia rostită cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre iconomia mântuirii neamului omenesc şi semnificaţia profundă a sărbătorii Bunei Vestiri.
După Sfânta Liturghie a fost săvărşit un parastas pentru preoţii mai înainte-slujitori la acest Sfânt Altar, împreună cu ctitorii, binefăcătorii şi enoriaşii acestei parohii, trecuţi la cele veşnice.
Cu prilejul hramului, parohia a derulat o activitate social-filantropică la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire” din municipiul Galaţi, instituţie medicală cu care se află într-un parteneriat tradiţional şi fructuos. Acţiunea a vizat susţinerea tinerelor mame, care au primit de curând dar de prunci, în semn de dragoste şi apreciere pentru jertfa pe care acestea o aduc în societate.
În incinta spitalului, protoiereul de Galaţi şi preotul coslujitor de la Parohia „Buna Vestire” din Galaţi, în prezenţa medicilor, a asistentelor medicale şi a personalului administrativ din această instituţie medicală, au săvârşit o slujbă de mulţumire, au rostit rugăciuni pentru cei bolnavi şi s-au rugat pentru odihna veşnică a ostenitorilor, binefăcătorilor şi a pacienţilor trecuţi în veşnicie.
Activitatea de astăzi de la Maternitatea din Galaţi s-a încheiat cu oferirea de pachete cu alimente şi diverse produse de îngrijire pentru copii. Toate persoanele internate în această clinică gălăţeană au primit din partea parohiei şi o masă caldă", a transmis, luni, 25 martie 2024, Arhiepiscopia. FOTO, mai jos!

Scurt istoric: Biserica „Buna Vestire” din municipiul Galaţi a fost construită între anii 1857-1859, în timpul domniei lui Alexandru-Ioan Cuza.
Odinioară, în vremea când acest sfânt locaş se ridica de comunitatea creştinilor de aici, această parte a oraşului era plină de grădini, mărturie grăitoare în acest sens fiind strada Mihai Eminescu, fostă „Grădinarilor”. Sinodicul Bisericii consemnează că ridicarea acesteia s-a făcut pe la 1857, terenul fiind donaţia unui creştin pe nume Fotie, care a oferit şi cea mai însemnată contribuţie financiară pentru construcţie.
Începând cu anul 2009 s-a început renovarea sfântului lăcaş, însă cu multe dificultăţi tehnice, deoarece, neavând nici un schelet metalic care să susţină zidirea, a fost necesară adăugarea acestuia la exterior şi întărirea temeliei cu alte centuri de rezistenţă.
Şi pictura bisericii s-a aflat pe parcursul mai multor ani într-un amplu proces de restaurare şi înfrumuseţare, informează Arhiepiscopia.


Articole înrudite