27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Încurcate mai sunt transporturile de lapte şi corn către elevii Galaţiului!
Încurcate mai sunt transporturile de lapte şi corn către elevii Galaţiului!

Cei 59.000 de elevi din judeţul Galaţi vor primi laptele din programul guvernamental “laptele şi cornul” abia după data de 25 octombrie, a anunţat, recent, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea. Potrivit acestuia, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a acceptat contestaţia adusă de firma SC Ilvas SA Vaslui, motiv pentru care licitaţia se va relua.
“În prezent suntem în procedură de reverificare a dosarului celui care a făcut contestaţie, comisia de licitaţie analizează şi ea documentaţia. Nu pot să vă spun data exactă la care se va încheia licitaţia, dar cu aproximaţie până la 20-25 octombrie finalizăm procedura de licitaţie pe lapte, începută în februarie şi prelungită, din cauza modificărilor legislative apărute”, a declarat, joi, preşedintele CJ Costel Fotea.
Reamintim că pe 26 septembrie preşedintele CJ Galaţi Costel Fotea a explicat pentru prima oară de ce nu se distribuie lapte şi corn elevilor din judeţul Galaţi (preşcolarii şi cei din învăţământul primar şi gimnazial), deşi şcoala a început de două săptămâni: “Consiliul Judeţean a demarat încă din luna februarie procedura de achiziţie pentru programul laptele şi cornul. În timp ce procedura era în derulare, s-a modificat legislaţia în sensul în care Guvernul a decis ca distribuitorul să poată da 50% lapte şi 50% substituenţi, adică iaurt. Fiind procedura în derulare, a trebuit să reluăm procedura conform noii legislaţii. Apoi, în luna iunie a apărut o nouă modificare legislativă în privinţa legii achiziţiilor publice şi iar am reluat procedura. Aşa se face că am ajuns ca licitaţia să se finalizeze pe 9-10 septembrie, însă, după desemnarea câştigătorilor, ne-am trezit cu contestaţie din partea unuia din participanţii la licitaţie. Acum aşteptăm răspunsul de la Bucureşti, de la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor, iar după ce îl primim, dacă este un răspuns negativ pentru noi, adică dacă se acceptă contestaţia, trebuie să reluăm procedura de achiziţie. Dacă se va respinge contestaţia, atunci procedura e încheiată şi vom începe distribuţia de lapte în şcoli în două-trei zile”.
Totuşi, dacă luăm în consideraţie faptul că pe site-ul oficial al Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor s-a publicat tocmai pe 16 septembrie decizia prin care firma contestatoare primea câştig de cauză (fiindu-i admisă contestaţia de către CNSC), se poate concluziona că preşedintele CJ Galaţi Costel Fotea nu a fost informat de nici un angajat din CJ despre stadiul procedurii, nici după zece zile de la decizia CNSC despre aceasta. Există şi o a doua posibilă explicaţie – ca decizia CNSC să fi fost contestată de CJ (instituţia putea face asta până pe 26 septembrie), însă chiar şi în acest caz, răspunsul preşedintelui CJ pe această temă ar fi trebuit să fie clar.
Oricare ar fi fost explicaţia, un lucru este sigur: elevii nu vor primi lapte până la finalul lunii octombrie, timp în care se va relua licitaţia. Anii anteriori, în situaţii similare, CJ Galaţi apela la atribuire directă, pe o perioadă determinată, astfel încât, până să se deruleze licitaţia, elevii să nu rămână nemâncaţi la şcoală. “O procedură de achiziţie directă durează 10-15 zile, iar reluarea licitaţiei noastre durează cam 20 de zile, deci... nu e o situaţie de urgenţă în care să facem achiziţie directă”, a explicat preşedintele CJ, Costel Fotea.

O firmă din Turda aduce cornuri elevilor din Galaţi!

Cât priveşte începerea distribuirii cornurilor pentru elevii Galaţiului, preşedintele CJ Galaţi Costel Fotea spune că “este o chestiune de câteva zile”, dar asta spunea şi pe 26 septembrie. Deşi aici licitaţia nu a fost contestată, preşedintele CJ Galaţi a explicat de două ori până acum faptul că “participanţii la licitaţie mai aveau de depus documente de clarificare”. Explicaţii care nu au clarificat în nici un fel motivul pentru care elevii încă nu primesc produsele de panificaţie în şcoli. Totul s-a lămurit însă atunci când, la insistenţele presei, preşedintele CJ Galaţi a dat publicităţii numele firmelor care vor distribui cornurile în judeţul Galaţi. Astfel, SC Vel Pitar va distribui cornurile în toată zona Tecuci, SC Management Objectives SRL Bucureşti va aduce cornurile elevilor din municipiul Galaţi şi din Pechea, iar în zona Târgu Bujor cornurile vor fi aduse de SC Logistic Media Pop Art Turda. Dacă pentru Vel Pitar distribuţia nu va pune probleme, pentru că societatea are punct de lucru la Tecuci, iar pentru cea din Bucureşti iar nu ar putea apărea cine ştie ce mari probleme în a transporta la o distanţă de 270 de km, până la Pechea, cornurile, rămâne interesant de urmărit cum va reuşi firma din Turda să aducă produsele de panificaţie până în zona de Est a judeţului Galaţi, parcurgând nu mai puţin de… 454 de km!
Dacă mai adăugăm la asta că de numele firmei din Turda se leagă un incident extrem de neplăcut – o elevă din Satu Mare a găsit într-un corn adus de această firmă o… lamă de ras, dar şi că aceeaşi firmă apare într-o altă asociere de firme (în care se regăseşte şi firma Mazepa, din Galaţi, care în plan local a distribuit laptele elevilor) care a participat la licitaţie şi pentru a câştiga distribuţia de lapte şi corn în judeţul Vaslui, lucrurile devin şi mai interesante. În plus, tot firma din Turda ar livra şi… mere elevilor din Sibiu, deci vorbim de o firmă cu multe obligaţii contractuale.
Rămâne de văzut cum se va derula la Galaţi distribuţia alimentelor din programul guvernamental “cornul şi laptele”.


Articole înrudite