05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mezelurile cu zer în loc de apă au adus premii la Facultatea de Chimie Alimentară
Mezelurile cu zer în loc de apă au adus premii la Facultatea de Chimie Alimentară

Simon Neagu, Mihai Cerb şi Alina Marina Chirilă, studenţi ai Facultăţii de Chimie Alimentară şi Ingineria Alimentelor a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, au luat premiul pentru inovaţie la etapa naţională a Concursului Ecotrophelia care s-a ţinut la Sibiu. Echipa din Galaţi a câstigat premiul pentru cel mai inovativ produs. Este vorba despre ProtiPlus, o gamă mai largă de produse pasteurizate din carne, cu zer dulce sterilizat UV, despre care ziarul nostru v-a informat pe larg într-o altă ediţie. Avantajul metodei descoperite de gălăţeni constă în faptul că astfel se obţin mezeluri eco iar mediul este protejat deoarece până acum zerul era aruncat şi creştea aciditatea solului.
„Practic noutatea adusă de noi înseamnă că înlocuim apa şi o parte a unor aditivi utilizaţi în metoda clasică de preparare a mezelurilor cu zer proaspăt din lapte dulce de vacă. Astfel produsele au un conţinut mai mare de proteine, un conţinut mai mic de fosfaţi şi indirect această metodă de producţie protejează mediul. Asta deoarece zerul era aruncat şi ajungea în mediu, supramineralizându-l”, a spus Simon Neagu, unul dintre cei trei studenţi care au participat la crearea acestei metode inovatoarea de fabricare a mezelurilor.
„Important este că această metodă poate fi aplicată imediat în orice fabrică de profil şi că astfel protejăm şi mediul de supramineralizare prin aruncarea acestui produs”, a spus profesorul Petre Alexa, de la Facultatea de Chimie Alimentară. Noul procedeu tehnologic creşte doar cu 10 bani/kg preţul unui astfel de produs. Perioada de valabilitate ar ajunge şi la 18 zile, dar, pentru siguranţă, produsul va fi vidat şi perioada de garanţie va fi dată cea de 14 zile. Deja doi mari producători, unul naţional şi altul local, s-au interesat de noua metodă de producere a mezelurilor. Cei trei studenţi au primit un premiu de 3.000 de lei pentru inovaţia lor.
Concursul Ecotrophelia, faza naţională, a fost câştigat de o echipă de la Suceava care a prezentat o pastă din păstrăv. Faza finală a concursului va avea loc la Paris.


Articole înrudite