Săteni speriaţi de zgomotele de sub pământ

Vineri, 27 Septembrie 2013 03:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Trăiesc în teamă. De luni, cei 1.500 de oameni din localitatea gălăţeană Isvoarele se plâng că aud bubuituri suspecte din pământ, că li se crapă casele, le cad icoanele şi tablourile din pereţi şi nici nu mai pot dormni de frică. Chiar dacă în zona Galaţiului au fost raportate cutremure mici în acesată perioadă, oamenii spun că acestea nu au fost chiar în toate zilele în care s-a manifestat fenomenul care îi sperie. Locuitorii, panicaţi, s-au dus cu plângeri la primarul din comuna Slobozia Conachi, de care ţine satul Isvoarele, ca acesta să facă ceva. Primarul şi un consilier local au şi stat de pază în seara de mierucri spre joi ca să surprindă fenomenul. Localnicii spun că nu e vorba doar de cutremure, ci de altceva.
„Este groaznic. Abia am terminat de strâns după viitură, acum iar s-a crăpat casa. E de groază. Se aude un zgomot ca o fâşâială dacă pui urechea să asculţi la pământ şi în plus, când sunt bubuielile, sare în sus mobilă, tot”, spune Paulina Miron.
Nu poate fi vorba doar de cutremure, zice lumea.
„Păi se simte ca parcă fierbe pământul sub picioare. Se aud bubuieli puternice, de sare masa de pe pământ şi se sperie copii. Miercuri, de şase-şapte ori a bubuit şi s-a zgălţâit totul. Eu spun că este de la sonde. Poate o fi şi un izvor subteran, ceva, intensificat după inundaţii... dar nu ştim. Să vină cineva să spună ce este ,că ne cad casele pe noi şi nu mai putem dormi fără somnifere, de teamă”, a spus Anca Necula, una dintre localnicele din Isvoarele. 
Oamenii stau şi numără şi se îngrozesc.
„De şapte ori a tot bubuit. Nu poate să fie cutremur aşa. Mie mi s-a crăpat toată casa. Aşa ceva nu se mai poate. Nici copiii nu mai au stare, de frică”, spune şi Ilie Bostan.
George Casian, preotul din Isvoarele, spune că fenomenul i-a avariat casa, i-a speriat copiii şi i-a desprins tablourile din birou.
„Cea de luni a fost la mine mai puternică, ca şi intensitate a fenomenului. A bubuit deodată, a sărit şi masa şi mâncarea din farfurie, a căzut şi tabloul cu ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, care era la mine în birou. Iar casa se crapă de la o zi la alta. Nu zic, că o fi şi o rearanjare a plăcilor tectonice, dar eu cred că de la sonde ni se trage. E posibil ca să fi schimbat modalitatea de a se introduce apă cu sare în zonele forate şi apar goluri”, spune preotul din Isvoarele, care bagă mâna în foc că e vorba de un fenomen natural.
Nici o posibilă alunecare de teren cauzată de cutremure pe solul slăbit după viituri nu se exclude.
Primarul Ion Neculau şi consilierul Emil Dragomir, de la Primăria Slobozia Conachi, spun că abia aşteaptă să ajungă la ei echipa de specialişti de la Institutul de Fizică a Pământului. Cei doi spun că, la solicitarea lor de ajutor, Prefectura Galaţi a solicitat în regim de urgenţă specialişti la Isvoarele.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu