29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce trebuie să știi despre whisky?
Ce trebuie să știi despre whisky?

Înainte să intri în lumea băutorilor de whisy, ar trebui să știi câteva lucruri esențiale despre această băutură legendară.

Să începem cu cuvântul whisky, care provine din gaelică și înseamnă „apă a vieții”. Nimic în neregulă cu experiența generată de această băutură. Ați putea spune că este practic o bere (dar în cazul Irlandei și Scoției, fără hamei) care a fost distilată de două sau trei ori. Este strict o băutură alcoolică care se obține prin distilarea malțului fermentat din cereale (poate fi orz, grâu, secară, porumb). Produsul este maturat în butoaie de lemn. Volumul său alcoolic variază între 40 și 62%. Originea sa este incertă.

Tipuri de whisky:

Există multe, dar cele mai comune tipuri de whisky sunt:

Orzul malțat

Single malt: fabricat din orz, apă și drojdie de malț. „Single” înseamnă că nu a fost amestecat cu whisky-uri de la altă distilerie. În general, procesul este dublu sau chiar triplu distilat în alambic și este maturat timp de cel puțin trei ani în butoaie de lemn - de obicei stejar. Este cel mai bun pe care îl putem găsi pe piață.

Blended malt: este amestecul diferitelor malțuri din diferite distilerii. Eticheta spune de obicei „malț” sau „malț pur”, iar puriștii încă îl numesc „malț cu vată”.

Cereale

Single grain: se face cu porumb sau grâu sau ambele, sau chiar cu alte tipuri de cereale. Cea mai comună cereală, chiar mai mult decât porumbul, este grâul, care este mai eficient în termeni de timp și bani. De obicei vine din Scoția și Irlanda. Uneori este distilat în coloane continue, ceea ce este un proces mai economic și, de asemenea, se maturizează pentru mai puțin timp.

Blended: este un amestec de whisky-uri diferite, single malt și cereale. Originea sa poate fi, de asemenea, diferită, de la distilerii diferite care creează arome diferite. În general, are mai mult cereale decât malț, deși, evident, produsul va fi mai bun cu cât conține mai mult malț. De obicei provine din Irlanda și Scoția.

American: vorbim despre bourbon din cereale malțate, cu minimum 51% porumb. Este produs în Statele Unite și este împărțit în Bourbon (Straight sau Blended, produs mai ales în Kentucky), Tennessee Whisky (procesul său este similar cu bourbon filtrat cu cărbune înainte de butoi), porumb (100% porumb) sau secară (acest tip este produs și în Canada. Trebuie să fie de cel puțin 51% secară și să fie îmbătrânit în butoaie de stejar timp de cel puțin doi ani. Aroma sa este mai condimentată). Bourbon este îmbătrânit timp de patru ani în butoaie de stejar alb american.

Principalele regiuni producătoare:

Aceasta este o întrebare cu un răspuns dificil, deoarece puriștii acceptă doar cinci regiuni: Scoția, Irlanda, Statele Unite (Kentucky, Tennessee), Canada. Alții includ aici și Noua Zeelandă și Japonia.

Cum se bea?

Paharul

Denver Cramer și Liely Faulkner au inventat paharul de whisky premiat internațional perfect, numit D&L Whisky Glass. Este forma tipică a unui pahar pentru a aprecia cu mirosul și vederea notele distilatului, dar în același timp are măsurile perfecte pentru a evidenția aroma și a cuceri gusturi noi, fără a mai menționa designul său elegant. Sigur, există multe opțiuni, cum ar fi acum iconicul Glencairn, important este că, dacă sunteți interesat de această lume, obțineți un pahar în formă de lalea pentru a putea aprecia singur distilatul. În caz contrar, un pahar old fashioned (există unele cu modele incredibile) este, de asemenea, o opțiune.

Temperatura și complementele

Un whisky bun nu ar trebui niciodată ruinat cu suc sau orice fel de băutură cu zahăr. Cocktailurile sunt o altă poveste, atâta timp cât urmezi rețetele, pentru că există experți care le creează dintr-un motiv. Acestea fiind spuse, cel mai bun mod de a bea whisky este cel care vă place cel mai mult dintre următoarele opțiuni: cu un strop de apă la temperatura camerei pentru a deschide aromele, cu un cub de gheață (care inevitabil va dilua aroma) sau cu pietre speciale care vor modifica temperatura fără a dilua distilatul.


Articole înrudite