28 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
DAST23, exercițiu multinațional la Smârdan
DAST23, exercițiu multinațional la Smârdan

Aproximativ 600 de militari români și aliați participă la exercițiul multinațional „Dacian Strike 23” (DAST23), care se desfășoară în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, din județul Galați. O secvență a exercițiului are loc în poligonul Novo Selo din Bulgaria.
La exercițiul la care au participat elicoptere, avioane, tancuri și mijloace mobile de luptă s-a urmărit o modalitate de comandament unit (joint) multilevel terestru și aviatic care să ofere o reacție mai rapidă.
În contextul războiului din Ucraina este de dorit un astfel de comandament. "Se discută foarte mult și ce se întâmplă acum în Ucraina, de arme combinate, de integrarea sprijinului prin foc, atât cu manevre tereste, cât și aeriene, în esență printr-o bună organizare, sincronizare și delegare a autorității de control la nivel cât mai jos se obține un timp de reacție foarte scurt și o precizie mai mare a angajării inamicului cu foc", a precizat gen. maior Dorin Toma, cmdt. diviziei multinaționale de SE.
DAST23 face parte din seria de exerciții „Dacian Strike”, fiind la prima repetare din 2023. A fost asemuit de militarii străini ca tip de exercițiu de comandă prin fiabilitate, rapiditate și capacitatea de a fi replicat în toate forțele aliate cu Duster-ul, mașina românească.
Este un exercițiu de comandament de tip joint (întrunit) cu trupe în teren, care urmărește antrenarea și validarea echipei de conducere a focului întrunit a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est în exercitarea controlului spațiului de luptă aerian și terestru din responsabilitate, prin integrarea tuturor elementelor și structurilor de tragere din compunere. *sursa foto: George Nica


Articole înrudite