Dramaticul gălăţean încheie stagiunea cu premiera spectacolului VRABIA Recomandat

Joi, 30 Iunie 2022 11:30
Publicat în Comunitate

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi încheie Stagiunea 2021-2022 cu premiera spectacolului VRABIA, text şi regie: Leta Popescu.
Produs în perioada mai-iulie 2022, spectacolul are avanpremiera sâmbătă, 2 iulie 2022, la ora 19:00, şi premiera duminică, 3 iulie 2022, la ora 19:00, la Sala Mare. Biletele pot fi cumpărate de pe bilete.fanitardini.ro sau de la Agenţia Teatrală.
VRABIA este primul spectacol pe care cunoscuta regizoare de teatru contemporan Leta Popescu, originară din Galaţi, îl montează la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din oraşul natal. Leta Popescu semnează şi textul acestui spectacol de teatru popular cu accente biografice.
Împrumutând elemente din viaţa personală, Leta urmăreşte în VRABIA evoluţia de la copilărie până la maturitate a unei fete care creşte într-un oraş industrial din România postcomunistă. Pornind de la copilăria şi adolescenţa ei în cartierul Ţiglina IV din Galaţiul anilor ’90-2000, Leta vorbeşte, de fapt, despre copilăria şi adolescenţa unei generaţii, iar spectacolul reflectă provocările devenirii personale în tabloul mai larg al dificultăţilor tranziţiei.
Personajul principal, Ema Popovici, este interpretat de-a lungul celor patru acte de actriţele Oana Mogoş, Petronela Buda, Elena Ghinea şi Cristina Uja-Neagu. Anton, fratele Emei, este interpretat de actorii Vlad Volf, Ionuţ Moldoveanu şi Vlad Ajder. Mama este interpretată de actriţele Carmen Albu, Tamara Constantinescu şi Svetlana Friptu. Tata este interpretat de actorii Florin Toma, Aureliu Bâtcă şi Vlad Vasiliu. Cele două prietene ale familiei sunt interpretate de actriţele Oana Preda (Didi) şi Mihaela Lecca-Gorea (Mimi), iar actorul Ciprian Braşoveanu îl interpretează pe Nicu, vecinul poliţist.
„E un spectacol de tip Bildungsroman sau coming-of-age din film, în sensul în care pornim din copilărie şi ajungem în prezent. Sunt patru acte: copilăria, adolescenţa, tinereţea şi maturitatea. Toate sunt legate prin această plimbare pe faleză şi amintirea care leagă trecutul cu prezentul este amintirea acestor sculpturi din metal, care pentru un copil mic erau un palat. Sub palatul acesta îmi permiteam eu să visez bogăţiile lumii. Spectacolul lucrează cu două puncte contrare: vulnerabilitatea şi forţa şi de aici se naşte o atmosferă care poate să doară sau poate să bucure”, declară regizoarea Leta Popescu.

Un spectacol despre copilărie inspirat de oraşul Galaţi

Un spectacol despre copilărie inspirat de oraşul Galaţi, VRABIA este şi un tribut adus acestor locuri. Acţiunea este plasată în cartierul Ţiglina IV. Acolo locuiesc membrii familiei Popovici, eroii spectacolului VRABIA. Cartierul există cu adevărat şi se află în apropierea Combinatului Siderurgic Galaţi, la care se fac dese referiri în spectacol: „Afară mirosea a cocs din combinat. Eu nu ştiam ce înseamnă dar aşa zicea tata: „Miroase a cocs, merge treaba!”. Când pornea Dacia să plecăm la ţară spunea „să mai ia şi combinatul o pauză”. Şi noi ne imaginam că tata conduce combinatul!”.
Scenografia spectacolului VRABIA, semnată de Bogdan Spătaru, este şi ea o recunoaştere a unora dintre cele mai cunoscute simboluri ale Galaţiului: sculpturile din metal de pe Faleza Dunării. Una dintre ele i-a atras atenţia în mod special lui Bogdan Spătaru. Este vorba despre lucrarea „Omagiu lui Brâncuşi” a artistului german Ewerdt Hilgemann, pe care acesta a creat-o la Galaţi în 1991 şi care acum se află pe Faleza Inferioară a fluviului. Scenograful Bogdan Spătaru s-a lăsat inspirat de „Omagiu lui Brâncuşi” atunci când a creat decorul multifuncţional al spectacolului VRABIA, ce sugerează un apartament tipic dintr-un bloc comunist.
Atmosfera sonoră a spectacolului, creată de Oana Hodade, poartă şi ea amprenta oraşului Galaţi. Ea include sunete metalice, servind drept memento al decadelor în care acest oraş a fost susţinut de cei doi coloşi industriali, Combinatul Siderurgic şi Şantierul Naval.
„Sunt pentru prima dată în Galaţi şi-am încercat să aduc câte ceva din impresiile acestei prime întâlniri în spectacol. Mă fascinează oraşele de la Dunăre şi locuitorii lor, sunt îmbibate de nostalgie. Aici am descoperit o atmosferă luminoasă şi caldă de vacanţă, o oarecare încremenire în timp, senzaţia contrastantă dintre străzile pustii şi dinamismul falezei, dar şi o energie agresivă şi tulburătoare pe care prezenţa apei o amplifică”, declară Oana Hodade.
Compoziţia de lumini este semnată de Tudor Nicorici şi Bogdan Spătaru.
VRABIA este un spectacol produs de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” în cadrul Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan.
„Suntem la finalul unei stagiuni care marchează trecerea la normalitate prin ridicarea tuturor restricţiilor cu care ne-am confruntat cu toţii în ultimii doi ani. O stagiune în care s-a muncit foarte mult , în special la implementarea Proiectului 9. Parte din Proiect 9, spectacolul VRABIA reprezintă o invitaţie de revizitare a copilăriei unei generaţii care a cunsocut chinurile, dar şi bucuriile tranziţiei. O incursiune într-o familie obişnuită din Galaţi care ne aduce aminte de propria noastră familie şi de multe experienţe pe care le-am trăit şi resimţit ca locuitori ai unui oraş industrial. Mi se pare că, prin intermediul acestui filtru, acest demers artistic devine unul foarte specific, foarte personal, devine un spectacol despre noi toţi”, declară Florin Toma, directorul general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.
Spectacolul VRABIA este al treilea spectacol produs în cadrul Proiect 9, după ... în ţara minunilor, o creaţie colectivă în regia lui Adi Iclenzan care a avut premiera în februarie 2022, şi O REPETIŢIE MOLDOVENEASCĂ de Costache Caragiali în regia lui Cristian Ban care a avut premiera în aprilie 2022, se arată într-un comunicat al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galaţi.

Articole similare: Leta Popescu pune Galaţiul pe... scenă!

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu