22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Zile de sărbătoare pentru pompierii gălăţeni
FOTO: Zile de sărbătoare pentru pompierii gălăţeni

În Biserica Ortodoxă Română este pomenit astăzi, 15 septembrie, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Banatului şi ocrotitorul spiritual al pompierilor români.
De asemenea, ziua de 13 septembrie a fiecărui an este marcată, din anul 1953, ca Zi a Pompierilor Români, întrucât în urmă cu 175 de ani pompierii militari din Bucureşti au luptat eroic în Dealul Spirii împotriva otomanilor.
Manifestările prilejuite de aceste zile, au început la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "General Eremia Grigorescu" din Galaţi în data de 13 septembrie, prin "Ziua porţilor deschise", prilej pentru publicul gălăţean şi în special pentru numeroşi copii să poată cunoaşte cum se desfăşoară o zi din viaţa unui pompier.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc printr-o slujbă de mulţumire, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, urmată de ceremonialul militar de prezentare a drapelului de luptă şi alocuţiunile specifice momentului.
În continuare, în incinta inspectoratului au fost organizate o expoziţie cu tehnică de intervenţie, o expoziţie de fotografie cu aspecte din misiunile pompierilor gălăţeni şi exerciţii demonstrative.
Manifestările au continuat şi în zilele de 14 şi 15 septembrie cu săvârşirea Vecerniei cu Litie şi a Sfintei Liturghii în capela unităţii din cadrul inspectoratului şi cu oficierea astăzi, în ziua de pomenire a Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş, a unui Te-Deum în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi.
La slujba oficiată în Catedrala arhiepiscopală de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au fost prezenţi ofiţeri, subofiţeri şi lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "General Eremia Grigorescu" din Galaţi. 
În cuvântul adresat cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a evidenţiat sacrificiul pe care pompierii îl fac pentru salvarea de vieţi omeneşti şi bunuri, fiind permanent prezenţi la datorie şi pregătiţi pentru a interveni atunci când semenii noştri sunt în pericol, ei fiind iubiţi, apreciaţi şi doriţi nu numai în ţară, ci şi peste hotarele ţării.
De asemenea, ierarhul locului a arătat că lucrarea pompierilor este o operă de apărare conţinută, iar instituţia lor este o şcoală a împlinirii binelui cu onestitate, deprindere, rapiditate şi demnitate.
Ceremonialul s-a încheiat printr-o slujbă de pomenire, depunerea de coroane la mormintele eroilor pompieri din Cimitirul "Eternitatea" din Galaţi şi defilarea Gărzii de onoare, transmite Arhiepiscopia. FOTO, mai jos!


Articole înrudite