20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi: Astroclubul Călin Popovici selectat în Asteroid Search Campaign 2024
Galaţi: Astroclubul Călin Popovici selectat în Asteroid Search Campaign 2024

Pe parcursul lunii aprilie 2024, International Astronomical Search Collaboration (IASC, aparţinând de NASA) a organizat proiectul internaţional Asteroid Search Campaign (un fel de “vânătoare” de asteroizi), în care au fost selectate mai multe echipe de astronomi din toată lumea, printre care şi cea de la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi. Echipa gălăţeană a fost formată din patru persoane: Ovidiu Tercu (Observatorul Astronomic Galaţi - coordonator), alături de trei membrii ai astroclubului „Călin Popovici”: Bogdan David Popa, Nicodim David Teodor şi Sebastian Cristian Chetroni. Astroclubul „Călin Popovici” este principalul program educaţional al Compartimentului Planetariu/Observator astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, instituţie în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi.
Practic, fiecare echipă implicată în proiect a primit mai multe seturi de imagini realizate de telescopul Pan-STARRS 1 (situat pe vârful Haleakala de pe insula Maui din Hawaii), pe care a trebuit să le analizeze cu atenţie pentru a descoperi asteroizi. Astfel, după studiul asupra imaginilor primite, echipa din Galaţi a trimis mai multe rapoarte la International Astronomical Search Collaboration pentru validarea posibilelor descoperiri. Aceste rapoarte au conţinut măsurători de poziţie a mai multor obiecte cereşti. Toate aceste poziţii măsurate ale asteroizilor descoperiţi de echipa gălăţeană au fost realizate cu programul Astrometrica. Determinarea poziţiei unui asteroid înseamnă, de fapt, măsurarea precisă a coordonatelor ecuatoariale (coordonate cereşti) la diferite momente ale timpului. Pentru fiecare asteroid descoperit, au fost raportate 3 - 4 poziţii, suficient de multe pentru a determina orbita acestor corpuri cereşti în jurulul Soarelui.
La finalul proiectului fiecare membru al echipei a primit un certificat de participare. Experienţa acumulată de echipa gălăţeană în domeniul astronomiei observaţionale la Observatorul Astronomic din Galaţi s-a dovedit utilă în participarea la această campanie de căutare şi descoperire de asteroizi, informează Complexul Muzeal Galaţi.


Articole înrudite