08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Morcovi, ardei graşi sau lapte covăsit, produse noi livrate elevilor în 2017
Morcovi, ardei graşi sau lapte covăsit, produse noi livrate elevilor în 2017

"Programul pentru şcoli" are prevăzute fonduri de 17,2 milioane de euro pentru anul şcolar 2017 - 2018, iar produsele distribuite vor fi diversificate, de la mere şi lapte, până la struguri, nectarine, morcovi, ardei graşi şi diverse iaurturi, inclusiv miere, a anunţat, miercuri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Începând cu anul şcolar 2017-2018, actualele programe de încurajare a consumului de fructe şi de distribuire a laptelui în şcoli vor fi unificate într-un singur program cu finanţare europeană, denumit generic "Programul pentru şcoli".
"Beneficiind de finanţare europeană din Fondul European de Garantare Agricolă al Politicii Agricole Comune, 'Programul pentru şcoli' încurajează, de asemenea, achiziţiile locale sau regionale, lanţul scurt de aprovizionare, având la dispoziţie fonduri europene în valoare de 6.866.848 euro pentru schema de fructe şi legume şi 10.399.594 euro pentru schema de lapte şi produse lactate", precizează MADR într-un comunicat remis AGERPRES. Până la 15% din aceste fonduri pot fi alocate pentru implementarea diferitelor măsuri educative de însoţire, precum vizite la ferme, la târguri şi expoziţii agricole, organizarea de concursuri tematice, ateliere de gătit şi de degustare etc.
Astfel, prin noul program se vor putea distribui şi alte fructe, nu doar mere, respectiv pere, struguri, prune, piersici sau nectarine, precum şi legume: morcovi, ardei graşi, castraveţi.
În privinţa laptelui şi produselor lactate distribuite regulat, recomandarea Ministerului Sănătăţii constă într-o porţie de 200 ml de lapte tratat termic, UHT sau pasteurizat sau produse lactate fermentate (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite) fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, de fructe sau de cacao.
La propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii a agreat degustarea ocazională a mierii într-o cantitate de 1-3 grame per kilogram/corp, în cadrul măsurilor educative.
Conceput în jurul obiectivelor de sănătate şi educaţie, "Programul pentru şcoli" este un program cu precădere educativ, menit să-i familiarizeze pe copii cu un stil de viaţă sănătos şi să-i apropie de mediul rural ca sursă a produselor pe care le consumă. Programul are la bază două componente: distribuţia propriu-zisă a produselor şi măsurile educative care o însoţesc, apreciindu-se că simpla distribuţie nu poate asigura îndeplinirea obiectivelor.
MADR precizează că pentru o implementare eficientă, "Programul pentru şcoli" necesită implicarea activă a tuturor factorilor la nivelul comunităţilor, de la reprezentanţii administraţiei publice locale — consilii judeţene, direcţiile judeţene de sănătate publică, inspectoratele şcolare — până la producătorii locali interesaţi de furnizarea produselor.
Programul se adresează preşcolarilor din grădiniţele de stat şi particulare cu program normal de 4 ore şi elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, în pregătirea aplicării acestui program începând cu anul şcolar 2017-2018, au fost întreprinse discuţii în cadrul grupului de lucru interministerial cu privire la noua legislaţie europeană şi explorarea diferitelor variante ale legislaţiei naţionale pentru o bună implementare a programului, fiind consultate şi organizaţiile profesionale reprezentantative specifice în vederea identificării celor mai potrivite soluţii pentru încurajarea producţiei locale şi/sau regionale şi a lanţului scurt de aprovizionare.
De asemenea, a fost lansat în dezbatere publică documentul pentru obţinerea opiniei publicului larg cu privire la cum ar trebui să arate acest program astfel încât să se asigure atingerea obiectivelor. "Până la sfârşitul anului 2016 şi până în luna iunie 2017, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale urmează să promoveze actul de bază şi normele de implementare aferente pentru a începe derularea programului în timp util", se arată în comunicat.
Conform legislaţiei europene, autorităţile responsabile din domeniul sănătăţii şi nutriţiei din statele membre se implică în elaborarea listei produselor care se vor furniza atât cu titlu de distribuţie regulată, cât şi cu ocazia măsurilor educative (sesiuni de degustări — la fermă sau în şcoală). Astfel, pentru distribuţia regulată, Ministerul Sănătăţii recomandă fructe şi legume autohtone de sezon în stare proaspătă care să fie distribuite cât mai aproape de recoltare, cu o perioadă de păstrare medie şi lungă, astfel încât la momentul distribuirii să corespundă calitativ consumului: mere, pere, struguri, prune, piersici sau nectarine; morcovi, ardei graşi, castraveţi.
La propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii a agreat degustarea ocazională a mierii într-o cantitate de 1-3 grame per kilogram/corp, în cadrul măsurilor educative.


Articole înrudite