22 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Expoziţie de nuduri la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi
Expoziţie de nuduri la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi prezintă publicului, din 1 februarie 2024, ora 14.00, expoziţia de patrimoniu Linia nud, expusă pe simeze la etajul sediului expoziţional, deasupra spaţiului destinat expunerii temporare.
"Expoziţia prezintă 12 desene, din colecţia de grafică a muzeului, selectate pe ofertanta temă a nudului, cu filtrul tehnicii folosite de autori. Dintre aceste desene două sunt semnate de sculptorul belgian de origine basarabeană Idel Ianchelevici (1909–1994) şi zece desene din creaţia Georgetei Arămescu (1910–1994), reprezentând fragmente din opera de maturitate a celor doi autori.
Desenul în linie curgătoare, neîntreruptă, realizează în cazul sculptorului, figuri iconice feminine, de o delicateţe halucinantă, desăvârşite în simplitatea lor. Graţia modelului este celebrată prin naturaleţea reprezentării, femeia este surprinsă în ipostaze de repaos, care evidenţiază calităţile fizice ale modelului. Erotismul obţinut prin reprezentarea de tip odaliscă, este studiat prin atenţia detaliului. Linia cursivă desenează acest detaliu cu acurateţe, modelul îşi priveşte publicul sau e dezvăluit acestuia în intimitatea profundă a somnului. Dialogul direct cu privitorul este condus prin compoziţia picioarelor delicat aşezate, prin gestica simbolică a mâinilor sau privirea descriptivă a modelului, toate desenate de linia-nud, precis întreruptă din moliciunea curgerii prin detalii de mare fineţe şi măiestrie artistică.
Idel Ianchelevici (1909–1994), Membru de onoare al Academiei Române din 1992, cu un muzeu dedicat lui, în La Louviere Belgia, şi donaţii importante făcute Muzeului Colecţiilor de Artă Bucureşti, Muzeului Naţional de Artă al României şi Muzeului de Artă Vizuală Galaţi, sculptorul basarabean şi-a făcut debutul artistic la Galaţi, în timpul stagiului militar, şi a ales să studieze şi să trăiască în Belgia, într-o perioadă în care România francofonă inspira aceste destinaţii. Cele două desene prezentate publicului sunt „Endormie” realizat în 1985 şi intrat în 1995 în colecţia de grafică a muzeului, prin donaţie făcută de artist, şi „Nud semiculcat” datată 1961, întrată în patrimoniul MAV în 2010, în urma donaţiei constând în 35 de desene semnate Idel Ianchelevici, donaţie făcută prin generozitatea doamnei Helmi Veldhuijzen, Olanda. Desenele sunt realizate în tehnica peniţă tuş pe hârtie. Se evidenţiază deja în desenul datat 1961 transformarea stilistică înregistrată la finalul anilor 50, în urma perioadei congoleze, cu modificarea proporţiilor modelelor, prin alungirea şi noua abordare a figurativului.
Georgeta (Gigi) Florica Arămescu (Anderson) (1910–1994) este expusă publicului prin 10 desene în marker şi tuş pe hârtie, lucrări realizate în intervalul anilor 1975–1984. Personalitatea complexă a artistei este oglindită în aceste rafinate compoziţii cu personaje, desene experimentale ce par cadre secvenţiale ale unui film de acţiune. Modelele ei, departe de a se supune unui canon estetic, sunt eroi într-o epopee modernă. Nudul nu caută eroticul, modelele nu sunt idealizate, deopotrivă masculin şi feminin, eroul Georgetei Arămescu participă activ într-un fir narativ în care renunţă la particularitatea de individ. Linia desenează mişcare, personajele în grup sunt redate în mişcare, aceasta fiind creată prin repetiţie, prin juxtapunere sau prin descompunerea mişcării aceluiaşi model. Desenul Georgetei Arămescu se distanţează asumat de figurativ, păstrând binecunoscuta îmbinare originală dintre stilistica artei populare româneşti şi tendinţele momentului în arta americană. Linia reinventează forma până aproape de alterarea ei, ignorănd senzualitatea nudului generic care pentru artistă e doar pretextul generării unor compoziţii dinamice, a unor poveşti spuse cu o mare libertate de expresie. Figură artistică rafinată, născută la Galaţi, fiica profesorului Gheorghe D.Arămescu şi a Elenei Madgearu, Georgeta Arămescu studiază în New York cu Zygmunt Menkes, Vaclav Vytlacil, Ed Chavez, Willem de Kooning şi Hans Hofmann, înfiinţează grupul „Şase pictori abstracţi din sudul Floridei”, grup care promova action painting şi pictura abstracţionistă, şi din 1968 expune şi în România şi face donaţii importante oraşului natal, Muzeului de Artă Vizuală Galaţi.
Cu trasee şi viziuni diferite, cei doi autori se întâlnesc în abordarea desenului ca scop în sine şi nu ca pe un exerciţiu preliminar în elaborarea sculpturii sau a picturii. Expunerea îşi propune ca temă principală Linia, folosită de autori în lucrările prezentate ca unic element de limbaj plastic, linia de contur şi linia modulată - mijloc esenţial în construcţia mesajului-imagine, alegere deloc aleatorie în reprezentarea în concepte diferite a nudului.
Idel Ianchelevici şi Georgeta Arămescu pot fi regăsiţi şi în expunerea permanentă a Muzeului de Artă Vizuală Galaţi, cu lucrări de sculptură, grafică şi pictură", transmite Liliana Tofan, muzeograf şi curatorul expoziţiei.


Articole înrudite