05 DECEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
APIA: Peste 274 milioane lei autorizate la plată pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase
APIA: Peste 274 milioane lei autorizate la plată pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a sprijinului de urgenţă în sectorul cerealelor şi al seminţelor oleaginoase pentru un număr de 199.421 beneficiari cu o valoare a ajutorului de peste 274,05 milioane de lei, respectiv 55,38 milioane de euro, a anunţat, miercuri, instituţia.
Circa 147,11 milioane de lei (29,72 milioane de euro) din suma totală autorizată reprezintă finanţare externă nerambursabilă pusă la dispoziţia statului român prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar peste 126,94 milioane de lei, echivalent a 25,65 milioane de euro, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2023.
Potrivit APIA, schema reprezintă sprijinul excepţional sub formă de grant are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, iar suma se acordă acestora, exprimată în lei, pentru suprafeţele determinate în urma controalelor administrative şi la faţa locului aferente culturilor cu porumb şi/sau orz şi/sau rapiţă şi/sau floarea-soarelui din cererile unice de plată depuse în anul 2022.
Beneficiarii acestei scheme sunt producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafaţă determinată de minimum 1 ha în cadrul ajutorului naţional tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile enumerate mai sus şi care au depus, până la termenul limită de depunere, în anul 2023 cerere de plată pentru intervenţiile din sectorul vegetal.
Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepţional sub formă de grant, de 2 lei/litru, se consideră că acesta reprezintă o valoare aferentă unei cantităţi unitare de 78 litri/ha de motorină şi că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulţirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină.
Sumele acordate cu titlu de sprijin de urgenţă nu sunt supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită.
Conform legislaţiei în vigoare plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023, însă APIA depune toate eforturile ca beneficiarii să primească banii în conturi în perioada imediat următoare.
Legislaţie: H.G. nr. 845/2023 privind acordarea unui sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase. (sursa: Agerpres)

Articole înrudite