18 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Brazii pleacă de la Romsilva cu preţuri între 10 şi 30 de lei, fără TVA
Brazii pleacă de la Romsilva cu preţuri între 10 şi 30 de lei, fără TVA

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva scoate la vânzare 51.799 de brazi pentru Sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou, din speciile brad şi molid, cu 21% mai puţini decât în 2012, dar la preţuri similare cu cele de anul trecut, respectiv între 10 şi 30 de lei, fără TVA.
Potrivit datelor furnizate AGERPRES, în anul 2013, pentru sărbătorile de iarnă, Romsilva are posibilitatea de a recolta şi valorifica pe piaţa internă un număr de 51.799 de „pomi de Crăciun”, din care din specia brad 28.201 bucăţi, în condiţiile în care anul trecut regia a scos pe piaţă 65.833 pomi de Crăciun, din care 34.067 bucăţi au fost din specia brad.
În 2013, Romsilva a redus numărul brazilor scoşi la vânzare din cauza retrocedării unor suprafeţe de păduri către foştii proprietari.
Preţurile de vânzare către populaţie şi agenţii economici sunt aceleaşi cu cele din anul 2012 şi sunt cuprinse între 10 lei la pomii de Crăciun cu o înălţime între 0,7 metri şi 1,3 metri, de 20 lei la pentru cei de 2,01 — 3 metri, pentru specia molid, şi între 20 lei la pomii de Crăciun cu o înălţime între 0,7 — 1,3 metri şi 30 lei la cei de 2,01-3 metri din specia brad. Preţurile nu includ TVA. Solicitările pentru exemplare cu înălţimi mai mari de trei metri sunt considerate comenzi speciale, iar preţul se aprobă de fiecare direcţie silvică în parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru.
Romsilva precizează că brazii vor fi recoltaţi din regenerările naturale cu o densitate excesivă, precum şi din culturi specializate, de unde se recoltează în fiecare an pomi pentru Crăciun, în vederea vânzării acestora în perioada sărbătorilor de iarnă. Valorificarea brazilor se va face de către direcţiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine.
Pentru evitarea tăierilor ilegale, cât şi a comerţului ilegal cu pomi de Crăciun, Romsilva împreună cu Poliţia Română, Jandarmeria Română şi Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic şi Cinegetic desfăşoară acţiuni comune în fondul forestier, pe drumurile publice, în locurile de vânzare, ca şi în anii anteriori, pentru prevenirea şi sancţionarea unor astfel de fapte.
Romsilva nu îşi propune să acopere necesarul de brazi pentru Crăciun deoarece sunt agenţi comerciali care aduc pomi din import, dar şi proprietari privaţi de păduri care vin pe piaţă cu brazi sau molizi. Pe de altă parte, hipermarketurile şi magazinele de bricolaj sau de mobilă vând pomi de iarnă din import, dar la preţuri mult mai ridicate decât cele de pe piaţa locală. Cei mai mulţi brazi din import vin din Danemarca, Ungaria, Germania şi Polonia, dar şi din Olanda, Austria şi Italia, la preţuri medii de circa 20-25 de euro.


Articole înrudite