26 FEBRUARIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dezastrele naturale au provocat pierderi de 269 miliarde de dolari în 2023
Dezastrele naturale au provocat pierderi de 269 miliarde de dolari în 2023

Dezastrele naturale au provocat pierderi de aproximativ 269 de miliarde de dolari la nivel mondial în 2023, în scădere cu 9% faţă de 2022, potrivit raportului anual al companiei de reasigurări Swiss Re, transmite EFE.
Aproximativ 40% din aceste pierderi (108 miliarde de dolari) au fost acoperite de companiile de asigurări, estimează Swiss Re, care precizează că, pentru al patrulea an consecutiv, pierderile suferite de sectorul de asigurări au depăşit pragul de 100 de miliarde de dolari, chiar dacă au scăzut cu 23% faţă de 2022.
Pentru prima dată, dezastrele naturale care au provocat cele mai multe pierderi sectorului de asigurări au fost furtunile severe, întrucât cele provocate de acestea s-au ridicat la circa 60 de miliarde de dolari, aproape dublu faţă de media din ultimii 10 ani.
Statele Unite, cu 18 furtuni care au provocat dezastre naturale, au provocat sectorului de asigurări pierderi de circa 50 de miliarde de dolari, în timp ce în Europa cea mai afectată ţară a fost Italia, cu pierderi de 3,3 miliarde de dolari pentru sectorul asigurărilor.
Pierderile cauzate de uragane au fost mai mici decât în alţi ani, deşi Swiss Re le-a evidenţiat pe cele provocate de uraganul Otis în Mexic, sau pe cele suferite în Noua Zeelandă, care s-au ridicat la 2,4 miliarde de dolari.
Incendiile din Hawai au produs pierderi de 3,5 miliarde de dolari, deşi catastrofa naturală care a provocat cele mai multe pierderi sectorului asigurărilor a fost cutremurul din Turcia şi Siria, în valoare de 6 miliarde de dolari.
"Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente", subliniază Swiss Re, în condiţiile în care 2023 ar urma să fie anul cel mai cald înregistrat vreodată, notează Agerpres.


Articole înrudite