Parlamentul European: Compensaţii de până la 7.000 euro pentru fermieri şi până la 50.000 euro pentru IMM-uri agroalimentare Recomandat

Joi, 25 Iunie 2020 09:23
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deputaţii europeni au decis, vineri, 19 iunie, creşterea sprijinului pe care ţările Uniunii Europene îl vor putea plăti în curând fermierilor şi IMM-urilor agroalimentare din cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală al UE, în contextul crizei.

Măsura de urgenţă, aprobată în Parlamentul European, va permite statelor membre ale UE să utilizeze fondurile UE rămase în programele lor de dezvoltare rurală pentru a plăti o sumă forfetară unică sub formă de compensaţie pentru fermierii şi micile întreprinderi rurale afectate în mod deosebit de criza COVID-19. Acest sprijin specific pentru asigurarea de lichidităţi din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) este menit să sprijine continuarea activităţii în sectorul agroalimentar.

Compensaţia care poate fi plătită celor mai afectaţi fermierii ajunge la 7.000 EUR, adică cu 2.000 EUR mai mult decât a propus Comisia Europeană. Plafonul pentru sprijinul acordat IMM-urilor agroalimentare rămâne la nivelul de 50.000 EUR, în conformitate cu propunerea iniţială a Comisiei. Suma de finanţare a măsurii de sprijin sub formă de lichidităţi va fi limitată la 2% din pachetul financiar al UE pentru programele de dezvoltare rurală din fiecare stat membru, în creştere faţă de procentul de 1% propus iniţial de Comisia Europeană.

În plus, a fost prelungit termenul pentru efectuarea plăţilor până la 30 iunie 2021, în loc de 31 decembrie 2020, iar cererile de sprijin vor trebui aprobate de autorităţile competente înainte de 31 decembrie 2020.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu