19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preţurile chiriilor au crescut mai mult pentru locuinţele noi, în acest an
Preţurile chiriilor au crescut mai mult pentru locuinţele noi, în acest an

Piaţa chiriilor înregistrează creşteri de la lună la lună şi diferenţe tot mai mari de preţ între locuinţele noi şi cele vechi, în acest an fiind vorba despre o creştere cu 5% până la 7% în favoarea spaţiilor locative noi, arată o analiză întocmită de un dezvoltator imobiliar, în colaborare cu o companie de consultanţă.
Conform datelor Eden Capital Development şi Oana Ivan&Associates, aprecierea proiectelor rezidenţiale noi, faţă de cele vechi, a ajuns la 10-15% pentru cei care au achiziţionat locuinţe în ultimii doi ani.
"Proiectele pe care Eden Capital le-a dezvoltat în ultimii ani au acum un randament foarte bun şi sunt perfecte nu doar pentru locuire, ci şi pentru investiţie. De exemplu, un apartament de două camere din Cortina North sau Cortina Academy se închiriază, astăzi, cu preţuri între 750 şi 950 euro/lună, garsonierele cu sume peste 500 de euro/lună, iar apartamentele de 3 camere depăşesc valoarea de 1.000 euro/lună, ajungând până la 1.450 de euro/lună. Calculând la preţul de achiziţie din 2021, randamentul unei astfel de proprietăţi a crescut cu peste 30% în ultimii 2 ani, iar recuperarea investiţiei se reduce la 7 ani, ideal pentru o investiţie imobiliară", explică Elena Dumitrache, reprezentanta Eden Capital.
La rândul său, Oana Ivan, fondatoare a Oana Ivan&Associates, a subliniat faptul că inflaţia ridicată şi incertitudinile economice afectează pe toată lumea, însă, impactul mai mare a fost resimţit pe segmentul de preţuri mici şi medii.
"O maturizare reală a pieţei imobiliare implică un moment cum este cel în care ne aflăm acum, un moment în care asistăm la diferenţe tot mai mari de preţ între locuinţele noi şi cele vechi din punct de vedere al chiriilor. De exemplu, dacă în aceeaşi perioadă a anului trecut un apartament nou cu 2 camere putea fi închiriat la 450 de euro/lună, iar un apartament vechi în aceeaşi zonă cu 400 euro/lună (cu o diferenţă de 50 euro), anul acesta diferenţa între cele două apartamente este de cel puţin 80 euro. Cei care caută chirii la preţuri mai mici sunt obligaţi să se orienteze către blocurile vechi sau zone mai slab conectate. Creşterea inflaţiei şi incertitudinile economice afectează pe toată lumea, însă, impactul mai mare a fost resimţit pe segmentul de preţuri mici şi medii. Pe termen lung, această tendinţă va avea impact şi în ce priveşte diferenţa de preţurilor de vânzare între segmentele vechi şi noi, aşadar apartamentele noi vor înregistra aprecieri mai mari ale valorii de piaţă, în paralel cu o creştere mai accelerată ale valorilor chiriilor. Numărul de unităţi în construcţie este încă departe de a acoperi necesarul de locuinţe noi", a spus Ivan.
Eden Capital Development are capital integral românesc şi este prezentă pe piaţa rezidenţială din Bucureşti din anul 2009. Compania are în portofoliu, sub marca Cortina, cinci ansambluri construite deja sau aflate în curs de dezvoltare - Cortina Residence, Cortina Academy, Cortina North, Cortina Forest şi Cortina 126.
Oana Ivan&Associates este o companie de consultanţă şi intermediere pentru investitori şi cumpărători care aduce laolaltă profesionişti în imobiliare cu experienţă de peste 20 de ani pe segmentele de consultanţă integrate, dezvoltare, brokeraj, property&facility management, notează Agerpres.


Articole înrudite