16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Restanţele firmelor aflate în reorganizare şi lichidare au ajuns la un nou record
Restanţele firmelor aflate în reorganizare şi lichidare au ajuns la un nou record
Întârzierile totale la plata creditelor mai mari de 20.000 de lei au înregistrat la finalul semestrului I un nivel maxim, de peste 18 mld. lei. Pe parcursul primelor şase luni, numărul de restanţieri ai băncilor a crescut cu 22.000 de persoane
Restanţele românilor înregistrate de Centrală Riscurilor Bancare (CRB), unde se raportează expunerile instituţiilor de credit faţă de un singur client, egale sau mai mari de 20.000 lei, au depăşit, la finalul lunii iunie, nivelul de 18 mld. lei, un nou record al acestor întârzieri la plată. Comparativ cu luna precedentă, restanţele raportate la CRB au crescut cu 535 mil. lei (3%), iar faţă de finalul anului trecut, cu 3 mld. lei (20%), de la 15 mld. lei.
În primul semestru al anului trecut, restantele la creditele mai mari sau egale cu 20.000 de lei avansaseră mult mai repede, cu 4,9 mld. lei (60%), de la 7,8 mld. lei în decembrie 2009 la 12,7 mld. lei în iunie 2010.
Ponderea restanţelor în totalul sumelor datorate a rămas relativ constantă în iunie 2011, de 7,28%, nivelul din luna precedentă fiind de 7,3%. De la începutul anului, rata restanţelor a avansat însă cu aproape un punct procentual, de la 6,33% în decembrie 2010, dar comparativ cu valoarea înregistrată în momentul declanşării crizei a urcat de peste cinci ori, de la 1,29% în octombrie 2008.
Potrivit datelor publicate de Centrală Riscurilor Bancare, ponderea restanţelor mai mari de 90 de zile în total a ajuns la un nivel maxim, de 83%, valoarea acestora depăşind 15 mld. lei. Comparativ cu luna precedentă, aceste întârzieri la plată au urcat mai rapid decât restanţele totale, cu 4%, respectiv cu 620 mil. lei. Faţă de sfârşitul anului trecut, întârzierile la plată mai mari de 90 de zile, a căror valoare intră în calculul creditelor neperformante, au crescut cu aproximativ 22%, respectiv cu 2,7 mld. lei.
Peste 240.000 de restanţieri
La finalul semestrului I, băncile au raportat şi un nivel-record al numărului total de persoane fizice şi juridice care au înregistrat restanţe la credite, de 240.097. Faţă de luna precedentă, numărul acestora a crescut cu 4.418 persoane, iar comparativ cu finalul anului trecut, cu aproape 22.000 de persoane. La finalul primului semestru de anul trecut, numărul total al restanţierilor era de numai 230.807 persoane, dar pe parcursul primelor şase luni din 2010 numărul acestora avansase cu 29.000 de persoane.
În totalul debitorilor înregistraţi de bănci, ponderea restanţierilor se menţine relativ constantă, deşi este la cel mai ridicat nivel înregistrat de statisticile CRB, de 25%. În perioada boomului economic, ponderea medie a restanţierilor în totalul debitorilor (persoane fizice şi juridice) a fost de 8-9%.
Problemele agenţilor economici se adâncesc
Finalul lunii iunie 2011 a marcat şi noi recorduri în ceea ce priveşte restanţele firmelor aflate în reorganizare şi lichidare. Astfel, datele CRB arată că la finalul primului semestru numărul companiilor aflate în reorganizare era de 294, cu 47 mai multe decât cele înregistrate la sfârşitul anului trecut. În aceste condiţii, restanţele acestora au sporit cu peste 100 mil. lei (17%), până la un nou nivel-record de 685 mil. lei.
În acelaşi timp, băncile mai au de recuperat alte 639 de milioane de lei de la firmele aflate în lichidare. Pe parcursul primului semestru, restanţele agenţilor economici ajunşi în această situaţie au avansat cu 155 mil. lei (32%), de la 484 mil. lei. La finalul lunii iunie, portofoliile de clienţi ale instituţiilor de credit numărau 845 de firme aflate în lichidare, cu 173 mai multe decât la finalul anului trecut.
În aceste condiţii, întârzierile la plata creditelor înregistrate de companiile aflate în lichidare şi reorganizare însumează 1,3 mld. lei, în creştere cu 4% comparativ cu luna precedentă. Faţă de finalul anului trecut, restanţele totale ale acestor firme au avansat cu peste 250 de milioane de lei (24%).
Cereri pentru refinanţări
Conform băncii centrale, numărul de interogări ale bazei de date a CRB a scăzut uşor în iunie 2011 comparativ cu luna precedentă atât pentru debitorii proprii ai băncilor cât şi pentru cei potenţiali. Dacă până la declanşarea crizei economice acest indicator era un semn al cererii de credite, aflate în creştere, în această perioadă numărul interogărilor exprimă nevoia de împrumuturi de refinanţare. Astfel, numărul interogărilor pentru debitorii proprii şi potenţiali ai băncilor a ajuns în iunie la 212.513 cereri, cu peste 65.000 de cereri peste nivelul înregistrat la finalul anului trecut. După momentul Lehman Brothers, numărul-record de interogări ale bazei CRB a fost atins în iulie 2010, de 420.210 cereri. Cu toate acestea, interesul pentru produsele de finanţare ale băncilor a scăzut dramatic, în condiţiile în care în perioada anilor de boom economic numărul de interogări depăşea lunar chiar un milion de cereri.


Articole înrudite