26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Vrem să avem o lege a energiei termice până cel târziu la 30 iunie 2016”
„Vrem să avem o lege a energiei termice până cel târziu la 30 iunie 2016”

Legea energiei termice ar trebui adoptată până la finele primei sesiuni parlamentare, adică până la 30 iunie cel târziu, întrucât a doua sesiune din acest an se va suprapune în mare parte cu perioada de campanie electorală, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, în cadrul unei conferinţe pe tema eficienţei în termoficare.
"Ne-am propus să avem o lege a energiei termice până la 30 iunie, întrucât, din a doua sesiune parlamentară, va mai rămâne de lucru doar perioada 15 septembrie - 1 octombrie, după care începe campania electorală şi este greu să treci o lege", a spus Iancu.
El a arătat că discuţiile pe marginea acestei legi au fost iniţiate în octombrie 2014, însă nu a existat un interes real din partea autorităţilor locale.
"Pentru viitor, cea mai eficientă, cea mai puţin poluantă şi cea mai ieftină modalitate de încălzire va rămâne sistemul centralizat, însă consumatorii nu sunt încurajaţi de comportamentul autorităţilor şi al operatorilor. Am ajuns la limită, la partea cea mai de jos, când consumatorul nu mai ştie ce să facă", a avertizat deputatul.
Potrivit acestuia, numărul deconectărilor a scăzut totuşi, iar în unele localităţi există un număr mare de consumatori care s-au rebranşat la sistemul centralizat, după ce, iniţial, renunţaseră la această metodă de încălzire în favoarea încălzirii individuale.
Iancu a mai spus că Uniunea Europeană a venit cu o nouă abordare a definiţiei consumatorului vulnerabil, care va ţine cont de suportabilitatea fiecărui consumator atunci când se ia o decizie privind ajutorul direct pe care îl va primi acesta pentru factura la utilităţi.
În prezent, mai utilizează sistemul centralizat de energie termică şi apă caldă doar 3 milioane de români. În 1989, erau racordate 315 localităţi, 8,5 milioane de români, 2,5 milioane de apartamente, 74.000 de blocuri.


Articole înrudite