24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Zeci de km de cale ferată şi de macazuri trec din patrimoniul CFR SA la Gruia Stoica
Zeci de km de cale ferată şi de macazuri trec din patrimoniul CFR SA la Gruia Stoica

Una dintre companiile din grupul Grampet aparţinând omului de afaceri Gruia Stoica îşi va rotunji patrimoniul cu aproape 50 km de cale ferată din patru staţii şi 120 de aparate de cale (macazuri). Scoaterea din inventarul administratorului infrastructurii feroviare de stat CFR SA a acestor linii este prevăzută de o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căreia liniile ferate sunt ”bunuri mobile”, relatează Club Feroviar.
Un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens a mai fost promovat de Ministerul Transporturilor şi în anul 2020, dar proiectul nu a mai devenit lege pentru că nu a fost aprobat de Executiv.
Aşadar, potrvit deciziei instanţei, bunuri din patru staţii trec din patrimoniul CFR SA la Gruia Stoica. Este vorba de 48,638 km constructivi de cale ferată şi 120 de aparate de cale din staţiile Brazi, Ghighiu, Bradu Rafinărie şi Barboşi Triaj. Valoarea de inventar a acestora este de 26.613.137,4 lei. Valoarea de inventar cumulată a acestor mijloace fixe este de peste 26,5 milioane de lei, echivalentul a 5,3 milioane de euro.
De la Galaţi, la Staţia CF Barboşi Triaj, vor trece în patrimoniul companiei lui Gruia Stoica 26 de aparate de cale cu o valoare de inventar de 484.987,00 lei.


Articole înrudite