04 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sau, şi mai bine, de tot felul. Evident, de candidaţii la funcţiile de conducere ale judeţului şi localităţilor dintr-acesta e vorba. Avem fotbalişti, avem dentişti, avem foşti şi actuali diriguitori de prin administraţia publică, avem doctori, avem avocaţi, „avem di tăti”, cum ziceau versurile unui cântecel importat de peste Prut. Acuma, diversitatea asta e bună şi ea la ceva, că doar aşa se naşte, cică, progresul naţiei. Sau cel puţin aşa se spune şi aşa cred unii. Cât de adevărată sau falsă se va dovedi zicala, vom vedea cu toţi, peste vreo trei săptămâni, când ne vom duce la urne ca să-i alegem pe cei care vor trage sforile în judeţ, în municipiu şi în restul localităţilor gălăţene.
Nu vom începe acum să-i trecem în revistă pe numeroşii candidaţi la şefiile judeţene, municipale, orăşeneşti ori comunale, pentru că înşiruirea calităţilor sau defectelor pe care le au fiecare dintre ei nu va conta prea mult, în foarte numeroase cazuri. Şi asta atât pentru că gălăţenii s-au obişnuit de prea multă vreme să se ducă la urne pentru a-l alege pe cel care a fost mai „agresiv” în campanie ori pe cel care a împărţit cu mai multă generozitate pixuri, brichete, găleţi, umbrele ori pungi cu mâncare, dar şi pentru că mulţi dintre electori uită sau nu simt niciun interes pentru „calităţile manageriale” ale unora dintre candidaţi. Pentru cea din urmă categorie electorală, contează mai puţin că icsulescu sau igreculescu a reuşit „performanţa” de a falimenta vreo întreprindere pe care a cumpărat-o pe te-miri-ce în perioada febrei privatizărilor, ori că altul a cheltuit bugetul public pe tot soiul de fleacuri utile doar intereselor personale. Dacă individul cu pricina are carismă, gata!, alegătorul îşi pune ochelarii de cal şi se repede la urne, să-l ştampileze cu „votat” pe respectivul.
Totuşi, nu vreau să cred că vom avea parte de aceleaşi eterne promisiuni (a se citi minciuni) electorale cu care ne-au împuiat urechile şi ochii droaia de candidaţi de vreo două decenii încoace, şi nu vreau să cred nici că aceia care participă acum la cursa alegerilor locale se vor apuca să ne promită fantasmagorii de genul pod pe sub Dunăre, metrou de la Galaţi la Cuca, ori aeroport internaţional în Micro 40. Evident, promisiuni vor fi. Multe din ele irealizabile, altele cu tente ştiinţifico-fantastice, altele realizabile doar prin absenţa intereselor personale ale celui ajuns în funcţia pentru care a luptat. Sper, pentru binele gălăţenilor, că aceştia vor reuşi să discearnă între gogomăniile şi gogoşile de campanie şi promisiunile de bun simţ ale candidaţilor. În orice caz, alegerile din acest an vor fi o premieră. Cum se desfăşoară într-un singur tur, vom avea toate şansele să constatăm că primarii, preşedintele Consiliului Judeţean şi consilierii locali şi judeţeni vor fi aleşi de 15-20% dintre cei care s-au dus la vot. Şi dacă la vot se vor prezenta, ca şi la alegerile trecute, doar 30-35% dintre alegători, putem spune, pe bună dreptate, că primarul a fost ales cu voturile unui cartier sau chiar a două-trei scări de bloc. Şi, poate, aşa ne şi trebuie. Vorba ceea, avem candidaţii pe care îi merităm.


Articole înrudite