Controalele efectuate în cursul lunii iulie de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi la 38 de operatori economici din domeniul alimentaţiei publice s-au soldat cu aplicarea a 74 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 34 de amenzi în valoare de 44.200 lei. Inspectorii au dispus oprirea temporară de la comercializare a 80,6 kilograme de produse în valoare de 1.176 de lei şi au dispus retragerea definitivă de pe piaţă a cantităţii de 308,1 kilograme de produse alimentare, în valoare de 3.912 lei. Potrivit comisarului şef al CJPC Galaţi, Viorica Colgiu, au fost verificaţi 38 de operatori economici din mediul rural şi urban, la toţi fiind constatate abateri de la legislaţia din domeniul protecţiei consumatorilor. „De exemplu, la un număr de 6 unităţi nu erau afişate denumirea unităţii, orarul de funcţionare, se comercializa un anumit produs, şi anume ţuică producţie proprie, fără să existe documente de provenienţă şi calitate, iar sandwich-urile preparate şi comercializate nu aveau gramaj corespunzător. La un număr de 17 operatori economici verificaţi s-au găsit produse alimentare neetichetate sau produse cu stare termică modificată, cum ar fi carne pasăre, cârnaţi, peşte, smântână, macrou, scrumbie congelată, caş şi brânză proaspătă de vaci, carne pasăre, vită, burtă vită, produse porţionate, fierte şi congelate. La 2 operatori s-au găsit preparate culinare pentru care nu s-a putut stabili data fabricaţiei, de exemplu ciorbă de burtă sau de văcuţă, tort sau ciocolată”, a declarat şeful CJPC Galaţi. Potrivit aceleiaşi surse, o altă neregulă constatată a fost cea privitoare la nerespectarea temperaturilor impuse sau declarate de depozitare pentru alimente, fiind depistate cazuri în care produse cum ar fi untul sau pieptul de pasăre erau depozitate la temperatura mediului ambiant. „Neprecizarea gramajelor aferente produselor înscrise în listele meniu s-a constatat la 10 dintre operatorii economici verificaţi”, a mai spus Viorica Colgiu.